Moderní řezné nástroje ze slinutých karbidů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá moderními řeznými nástroji ze slinutých karbidů. V prvním bodě je uvedeno několik zásadních inovací již používaných nástrojů pro základní obráběcí operace, kterými je soustružení, frézování a vrtání. Pokračuje se rozborem jednotlivých materiálů pro výrobu slinutých karbidů, jak nepovlakovaných tak i povlakovaných a porovnání jejich vlastností. Poté jsou zde uvedeny základní řezivostní vlastnosti řezných nástrojů. Předposledním bodem práce je optimalizace základních operací obrábění, a to hrubování a dokončování, pro danou aplikaci, kterou je v tomto případě soustružený stojan pro lampu. Nakonec je vše shrnuto a zhodnoceno v závěru.
This thesis deals with modern cutting cemented carbide tools. In the first section are stated several basic innovations already used tools for basic machining operations, which is turning, milling and drilling. It continues with analysis of single materials for production of cemented carbides, non coated as well as coated and with comparing of their properties. There are listed the basic cutting properties of the cutting tools after that. The penultimate point of the work is optimization of the basic machining operations, namely roughing and finishing, for a given application, which is in this case turning on the lamp stand. Finally, everything is summed up and evaluated in the conclusion.
Description
Citation
ŠTEFEK, J. Moderní řezné nástroje ze slinutých karbidů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Eva Münsterová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (člen) doc. Ing. Augustín Görög, Ph.D. (člen) plk. doc. Ing. Milan Chalupa, CSc. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Co znamená parametr Rz a jakým způsobem se určí a jaký údaj se používá pro výpočet tohoto parametru? Proč bývá u frézovacích nástrojů čelo "žluté" a hřbet "šedý"? Jak si tuto skutečnost vysvětlujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO