Bezdotykové měření povrchových teplot v průběhu frézování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá bezdotykovým měřením povrchových teplot a začleňuje ho mezi další metody měření teploty. Pro praktický experiment byla použita termovizní kamera ThermaCAM SC 2000 od společnosti FLIR. Experiment byl zaměřen na oblast strojírenské technologie třískového obrábění – frézování. Byly zkoumány vlivy různých řezných podmínek na měřenou povrchovou teplotu obráběného vzorku a výsledky jsou vyjádřeny především v grafech.
This Master's theses deals with the contactless measurement of surface temperatures and incorporates it among other methods of temperature measurement. For practical experiments were used infrared camera ThermaCAM SC 2000 from producer FLIR. The experiment was focused on the area of manufacturing technology – milling. Have been investigated effects of different cutting conditions on the surface temperature of the machined sample and the results are expressed mainly in the charts.
Description
Citation
KMENTA, M. Bezdotykové měření povrchových teplot v průběhu frézování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (místopředseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Brychta (člen) doc. Ing. František Bartes, CSc. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen)
Date of acceptance
2011-06-23
Defence
Jaké úskalí s sebou nesou měření vysoce lesklých a tedy velmi odrazivých ploch? Jak byste vyhodnocoval teplotní úniky na obrázku 4.1 na str. 31, když na budově je velké množství různých materiálů s odlišnou emisivitou a tedy výsledky mohou být zkresleny? Jaké další vlivy je nutné zohlednit při realizaci měření, s ohledem na korektnost naměřených dat? Jaký je teoretický základ pohledu firmy Sandvik na tuto problematiku? Začal jste měřit na 5 m/min, proč jste nezačali měřit na 20 m/min a neskončili jste na 40 m/min? Co je to r na druhou? Co vyadřuje? Kolik vydrží rychlořezná ocel řeznou rychlost před plastickou deformací? Jaký řezný materiál jste používal? Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO