Nasazení laserové technologie v podmínkách zakázkové výroby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je zaměřena na teoretický rozbor a fyzikální popis technologie laserového paprsku. Pojednává o možnostech a konkrétních metodách laserových technologií z hlediska opracování kovů, detailně se věnuje CO2 laseru z hlediska zařazení do výroby v konkrétní strojírenské firmě. Je rozebrána součástková základna a popsána technologičnost konstrukce typových představitelů. Dále je uveden návrh řešení na zvýšení produktivity laserového pracoviště a provedeno technicko-ekonomické vyhodnocení.
The thesis is focused on theoretical analysis and physical description of laser beam technology. It deals with possibilities and concrete methods of laser technologies in perspective of metal machining and in detail it describes CO2 laser and its inclusion to the manufacturing process in concrete engineering company. Further it describes the components base and the construction technology of typal representatives. The thesis includes the proposition of solution of increase the productivity of the laser workplace and also technical and economical evaluation of this technology.
Description
Citation
POPELA, M. Nasazení laserové technologie v podmínkách zakázkové výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-11-05
Defence
Uveďte výhody a nevýhody technologie LBM ve srovnání s technologií AWJ. Jaký je rozdíl mezi nerezovou a korozivzdornou ocelí? Jaké druhy korozivzdorných ocelí znáte? Jaký příkon potřebuje laser pro řez? Jaká jsou po řezání laserem zbytková napětí a jak je můžeme odstraňovat? Mohou zbytková napětí vznikat při použití této technologie? Kde je hlavní oblast využití laserové techniky? v kusové nebo sériové výrobě? V práci uvádíte pojem atmosferický přetlak. Co rozumíte atmosferickým přetlakem? Co počíítáte do fixních nákladů ve vaší práci? Co je v nich zahrnuto?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO