Laboratorní zdroj

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá návrhem zapojení laboratorního napájecího zdroje s nízkým zvlněním, jeho konstrukcí a proměřením základních parametrů. Základním zaměřením je vývoj zapojení zdroje, který by bylo možno ovládat digitálně. Práce popisuje vzniklé problémy a jejich řešení, návrh DPS a konstrukci samotného modulu, stejně jako měření a hodnocení jeho parametrů. Dále pak návrh, vývoj a odzkoušení zobrazovače a klávesnice-prvků nutných pro ovládání zařízení. Výsledkem práce je realizované a proměřené zapojení napájecího zdroje, které dosahuje poměrně nízkých hodnot zvlnění, krátké odezvy na změnu zátěže ale pomalejší reakce proudového omezení. Některé vlastnosti zdroje nebyly zcela doladěny, a sice zejména tedy rychlost reakce proudového omezení, velikost šumového napětí na výstupu a stabilita při zkratu výstupních svorek.
This work is focused on development of a laboratory power source with low output ripple, its construction and measuring its basic parameters. Basic point of interestion is systems design of a digital controled power source. Document describes problems which has occured and its solutions. Describes designing of a circuit board, its construction and measuring its parameters. Below describes system design, construction and examination of a display and keyboard for operating the device. As a result of this work is realized and measured system design, which achieved relativem low levels of output ripple, short reaction time on change of load, but slower reaction of a current limit. Some parameters has not been entirely fine-tuned, especialy speed of reaction of current limit, amplitude of output distortion volage and stability diring short circuit on output clamps.
Description
Citation
MATĚJŮ, J. Laboratorní zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Milan Žalman, CSc. (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Radovan Holek, CSc. (člen) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) prof. Ing. František Zezulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO