Efektivní obrábění nových konstrukčních keramických materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na nové konstrukční keramické materiály z hlediska jejich struktury, vlastností, výroby, rozdělení, použití a možnosti efektivního obrábění. Keramické materiály jsou stále častěji používány i v oblasti konstrukčních aplikací, ve formě kompaktních součástí nebo ve for-mě tenkých povlaků na povrchu kovových dílců. Rychlý rozvoj konstrukčních aplikací vyžaduje, aby se také stejným tempem zlepšovaly obráběcí stroje a nové metody efektivního obrábění těchto materiálů. Cílem je vyrobit součásti požadovaných tvarů, rozměrů a jakosti povrchu za přijatelnou cenu (při přija-telných nákladech). Keramické materiály nám zaručují dlouhou trvanlivost a spolehlivost. V poslední části diplomové práce je vyhodnocení zkoušek brou-šení keramických materiálů z hlediska řezných sil a jakosti povrchu obrobené plochy.
The objective of this diploma thesis are new design materials in a view of their structure, properties, manufacture,partitions, applications and possibili-ties of effective machining them Ceramics are used in the field of design applications more often than before. They are in form of compact parts and in form of thin coatings on the surface of metal parts. Fast development of constructive applications requires the same progress rate of machining ma-chines innovations and development of new methods of effective machining these materials, too. The aim is to produce parts of demanded shapes, dimensions and surface quality at affordable costs. Ceramics guarantee long terming durability and reliability. The evaluation of ceramics grinding tests from the point of view of cutting forces and surface quality of the machined faces are presented in the last part of the diploma thesis.
Description
Citation
JURÁN, A. Efektivní obrábění nových konstrukčních keramických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-11-05
Defence
Na straně 25 máte pojmy hustota a relativní hustota. Jaký je mezi nimi rozdíl? V práci pojednáváte o samoostření. Vysvětlete tento pojem. Jaké je složení diamantového kotouče? dochází u něho k samoostření? Jakým jiným řezným materiálem je možné obrábět keramiku? Jak vypadá břitová destička z KNB? Jaké jsou magnetické vlastnosti keramických materiálů? Slyšel jste někdy pojem kovová skla? Jakým způsobem se získávají? Jak se od sebe liší keramika a běžná skla? Jakou mají tato skla strukturu? V závěru tvrdíte, že při kyvadlovém broušení se oddděluje hlavně křehkým lomem. Jak jste zjistil, že se tříska odděluje křehkým lomem? Vyskytuje se tam i jiný druh lomu? V čem je podstata Frenkelovi poruchy? Může se keramika plasticky deformovat? Proč nedochází u keramiky k plastické deformaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO