Dokonalost

Abstract
V mojej záverečnej práci sa zaoberám témou hendikepu, postihnutia a inakosti. Akákoľvek inakosť vyvoláva v spoločnosti strach, strach z nevedomosti. Byť zdravým, „normálnym“, znamená predpoklad plnohodnotného života moderného človeka. Hendikepovaný človek, či už telesne alebo mentálne, tieto priority a idei normality nespĺňa. Prácou sa snažím na hendikep pozitívne poukázať, nie ho skrývať. Taktiež sa v práci venujem kvalitám krásy a škaredosti, pretože tieto opozitá sú si veľmi podobné s otázkami zdravia a postihnutia. Moja záverečná práca je zameraná na postihnuté telá. Výsledným dielom je súbor vystavených objektov, ktoré v spojení s inštaláciou môžu pôsobiť ako luxusný tovar. Práca sa skladá z cca pätnástich vlastnoručne ušitých rukavíc rôznych tvarov a materiálov. Sú to veľmi neobyčajné objekty, ktoré „sadnú“ iba vyvoleným. Cieľom práce je prispieť k dielam, ktoré sa snažia o presadenie hendikepu v umení či kultúre.
In my final work I deal with the topic of handicap, disability and otherness. Any otherness causes fear in society, fear of ignorance. Being healthy, "normal," means the assumption of a full-fledged life of modern man. A disabled person, whether physically or mentally, does not meet these priorities and ideas of normality. I try to point out the handicap positively, not to hide it. I also work on the qualities of beauty and ugliness because they are very similar to health and disability issues. My final work is focused on the affected bodies. The result is a set of exposed objects that, in conjunction with the installation, can act as luxury goods. The work consists of about fifteen hand-sewn gloves of various shapes and materials. They are very extraordinary objects that only "sit" for the chosen. The aim of the work is to contribute to works that seek to promote disability in art or culture.
Description
Citation
DANEKOVÁ, P. Dokonalost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (člen) MgA. Matěj Smetana, Ph.D. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) MgA. Karolína Kohoutková (člen) prof. akad. soch. Tomáš Ruller (člen) Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (člen) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Jiří Ptáček (člen) Mgr. Terezie Nekvindová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-15
Defence
Studentka na úvod představila svoji diplomovou práci – součástí byla performance, která se odehrála během jejího výkladu. Následovalo přečtení posudků vedoucí práce a oponentky práce (v zastoupení přednesl J. Ptáček). Dotazy se týkaly především možností spolupráce mezi autorkou a lidmi s hendikepem, k nimž se práce obsahově i formálně vztahuje, a zařazení do kontextu současného umění. Autorka dotazy zodpověděla, věcně reagovala i v průběhu diskuze, v níž se komentovaly další aspekty práce. Po diskuzi byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO