Domov jako místo rituálů / Nevstupovat prosím! / Zóna domova

Abstract
Tématikou panelových domů a sídlišť jsem se zabývala ještě donedávna. Zajímala mě především jejich estetika. Řád, mřížka a jistá pravidelnost a opakovatelnost. Zároveň mě, ale vždy zajímaly i jeho sociální konotace a to především z důvodu, že v těchto místech sama bydlím. Postupně mě začaly mnohem více zajímat témata spojená s mým vlastním domovem. A tak jsem se od obecných témat přesunula ryze na půdu vlastní zkušenosti. Co však tvoří můj domov? Domov je místo, které v naší společnosti má naprosto zásadní význam. Domov tvoří lidé, rodina. Lidé jej mají spojený s mnoha rituály, které provází jejich život často bez toho aniž by je za ně skutečně považovali. Díky těmto rituálům mimo jiné zvládáme každodenní příval pozitivních i negativních vlivů okolí a vyrovnáváme se s nimi různými způsoby. Ranní káva, čištění zubů, zapálit si svíčku, utřít prach, napustit si vanu, rozprášit vodu na květiny apod. Rovnováha je klíčem ke všemu co děláme. A právě tyto rituály spojené s domovem a osobním prostorem bych chtěla v této práci analyzovat, dokumentovat a zpracovávat. Výsledná závěrečná diplomová práce bude složena z volné série maleb s možnými intervencemi a přesahy do videa či instalace apod.
I have been dealing with the themes of prefabricated houses and housing estates until recently. I was especially interested in their aesthetics. Order, grid and certain regularity and repeatability. At the same time, I was always interested in his social connotations, mainly because I live in these places. Gradually I became more interested in topics related to my own home. So I moved from the general themes to my own experience. But what is my home? Home is a place of utmost importance in our society. Home is made up of people, family. People have it associated with many rituals that accompany their lives often without actually being considered for them. Thanks to these rituals, we manage, among other things, the everyday influx of positive and negative influences of the surroundings and deal with them in various ways. Morning coffee, brushing your teeth, lighting a candle, wiping dust, filling a bath, scattering water on flowers, etc. Balance is the key to everything we do. And I would like to analyze, document and process these home and personal rituals in this work. The final thesis will consist of a free series of paintings with possible interventions and overlaps into video or installation, etc.
Description
Citation
KUBÁTOVÁ, V. Domov jako místo rituálů / Nevstupovat prosím! / Zóna domova [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
MgA. Ondřej Tobola (předseda) doc. MgA. Mikuláš Macháček (člen) MgA. Tereza Hejmová (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) MgA. Katarína Hládeková, Ph.D. (člen) MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen)
Date of acceptance
2019-05-14
Defence
Studentka představila svou diplomovou práci. Následně byly přečteny posudky oponenta a vedoucího. Otázky obsažené v posudcích studentka nezodpověděla zcela přesvědčivě. Předseda komise se kriticky pozastavil nad statickou popisností objektů. S. Mikyta podrobil kritice instalaci, neodpovídající záměru práce. M. Macháček na druhou stranu právě rozhodnutí pracovat s instalací hodnotí kladně. R. Koryčánek vyzdvihuje hodnocení obsažené v posudku vedoucího, který rituál rámuje jako past bez východiska. Po diskuzi byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO