Okolí / Fragmenty života / Všednost

Abstract
Soubor maleb o názvu OKOLÍ vychází z mého dlouhodobého zájmu o pozorování všedního světa. V závěrečné práci se navracím ke své rodině, do rodné vsi. Pohlížím na své okolí s vděčností a nostalgií. S vděčností za tak bezstarostné, láskyplné dětství, za pracovitost, které nás rodiče od mala učili. S nostalgií hledím na to, co zatím zůstává v okolí vesnice stejné, s lítostí pak na vše, co se mění. Během tvůrčího procesu se věnuji zkoumání map, zaznamenávání tvarů rybníků, domů i cest. Výsledný soubor maleb však zužuji na zdejší lesy, jejich proměny a práci v nich. Malby s opakujícími se vzory působí na první pohled vyprázdněným estetickým dojmem, jako čistě námětová hříčka. Ve skutečnosti do tohoto dekorativního opakování vnáším osobní zkušenost, opakující se rodinné příběhy, které se děly, dějí a které chci pomocí této stylizované formy zachytit.
The collection of paintings entitled SURROUNDINGS is based on my long-term interest in observing the everyday world. In the diploma work, I return to my family, to my home village. I look at my surroundings with gratitude and nostalgia. With gratitude for such a carefree, loving childhood, for the diligence that our parents taught us from an early age. I look nostalgically at what remains the same around the village so far, and regret at everything that changes. During the creative process, I explore maps, recording the shapes of ponds, houses and roads. However, I narrow the resulting set of paintings to the local forests, their transformations and work in them. Paintings with repeating patterns look at first glance with an emptied aesthetic impression, like a purely thematic prank. In fact, I bring personal experience into this decorative repetition, repetitive family stories that have happened, are happening and that I want to capture with this stylized form.
Description
Citation
PELIKÁNOVÁ, Š. Okolí / Fragmenty života / Všednost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
MgA. Ondřej Tobola (předseda) doc. MgA. Mikuláš Macháček (člen) MgA. Tereza Hejmová (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) MgA. Katarína Hládeková, Ph.D. (člen) MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) MgA. Ondřej Homola (člen) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen)
Date of acceptance
2019-05-14
Defence
Studentka představila svou diplomovou práci. Následně byly přečteny posudky oponenta a vedoucího. Na otázky obsažené v posudcích studentka reagovala velmi květnatě a přesvědčivě. Stejně reagovala i na výtku o nedostatečné sjednocenosti celku, kterou v diskuzi přednesl S. Mikyta. Většina diskuze se dále soustředila na formální otázky instalace – vedoucí komise ocenil jasnost, se kterou byla práce koncipována i představena, M. Macháček ocenil vtip a nadsázku přítomné ve zpracování tématu. Po diskuzi byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO