2015

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 28
  • Item
    Zaklenutí
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Willertová, Aneta; Klímová, Barbora; Dolanová,, Lenka
    Tématem bakalářské práce je tvorba tzv. "osobních mytologií" - subjektivních konstruktů reality, které vznikají samovolně a přirozeně, jako důsledek potřeby výkladu vnějšího i vnitřního světa. Tyto konstrukty staví na základech zkušeností, dojmů a vzpomínek, organicky se spojujících a vytvářejících jedinečné vazby. Práce si klade za cíl toto téma zpracovat do podoby environmentu, který divákovi tyto vazby, pozadí jejich vzniku a výsledné mytologie předloží v autoportrétním celku.
  • Item
    Já v možnostech
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Lukešová, Eva; Gabriel, Michal; Klodová, Lenka
    Má bakalářská práce „ Já v možnostech“ je založená na několikanásobné proměně, kterou vytvářím přemodelováváním tváře. Vycházím z vlivu života na fyzickou stránku člověka, kdy se každému jedinci jinak během stárnutí formuje obličej od vrásek přes celkový charakter tváře. Tyto vrásky pak aplikuji na můj autoportrét. Vybrala jsem si hned několik typů lidí s cílem vysledovat, jak bych vypadala, pokud bych se rozhodla jít v životě jinou cestou. Je to např. žena v domácnosti, vražedkyně, politička, jeptiška a umělkyně.
  • Item
    Netizens
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Tejml, Ladislav; Krekovič, Slavomír; Šrámek,, Jan
    Jedná se o interaktivní instalaci ve které jsem zaměřil na sociální síť Twitter, kde detekuji klíčové slovo Refugees. Jakmile se toto slovo objeví v nějakém komentáři na Twitteru, ihned je převedeno do reálného prostředí, stane se tak, že virtuální slovo dostane podobu fyzického aktu. Konkrétně spuštění spouště u dětské stříkací pistole, která vystříkne vodu na protější rostlinu, kterou tak zavlaží. Zamýšlím se tak nad otázkou do jaké míry ovlivňuje a formuje naše uvažování struktura a možnosti internetu, na který jsme neustále napojeni. Součástí instalace je také 3D animace se surreálně abstraktním příběhem o idealisticky nacionálním smýšlení. O pocitu nejistoty, zmatenosti v globální propasti a ztrátě postoje k zásadním problémům formující naše okolí. Animace je realizována v 3D softwarech.
  • Item
    Vrstvy
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Procházka, Přemysl; Artamonov, Vasil; Klodová, Lenka
    Série obrazů tématizující ženu-vojačku. Práce s vrstvami a materiálem (pro zobrazení lidského těla je použita hlína). Práce s galerijní instalací.
  • Item
    Inanimate links
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Slámová, Anna; Zálešák, Jan; Janoščík,, Václav
    "...Z již zmiňovaných témat pro mě osobně vzniká představa světa, ve kterém lidský rod přestává existovat v nám známé civilizační formě, ale transformuje se zpět do svého původního kolektivního vědomí, do něčeho co je „nad“ –nad reálnou hmotnou přítomností, nad základními živočišnými procesy, i nad světem který si pro sebe vytvořil a skrz který zahubil sám sebe. Skrze vyspělé technologie a hypermoderní materiály, ale i minerály a vitamíny, jež vznikly z původních pradávných stavebních jednotek, transformuje svět do nové formy bytí. Pozůstatky lidské existence ve formě nespočetného množství objektů a materiálů, kterým se konečně přizpůsobily i ostatní formy života (ne již otrávené a oslabené, ale naopak upgradeované jednotky) se postupně stávají základním stavebním prvkem post­lidské planetární kultury. Archeologické naleziště o rozloze 510 100 000 km2 se pomalu rozplynulo ve svých významech a vložené emoce se vsákly do polyvinylchloridu, který nakonec pohltily jednoduché buněčné shluky..."