Pro civitas - Město ve městě; Polná, polenská předměstí - Polyfunkční struktura ve zvolených lokalitě a kontextu;

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Bakalárska práca sa venuje návrhu objektu penziónu a jeho začlenenia do štruktúry centra mesta Polná. Na riešenom území sa stretávajú rôzne hodnoty, atmosféry a vplyvy okolia, prírodné či urbanistické. Bazálna kompaktná hmota centra mesta postupne sa rozvoľňujúca do prírody skrz rozdrobenú obytnú štruktúru. Cieľom práce je tak ponúknuť návrh, ktorý reaguje na tieto vplyvy a prepája ich v jeden logický celok, využívajúc charakteristické hodnoty. Objekt penziónu sa tak delí do menších objemov na podnoži, spoločne s objektom reštaurácie koncipovaných okolo centrálneho nádvoria. Podnož plynule naväzujúca na svažitý terén využíva priestor pre umiestnenie wellness jaskynného charakteru, v podzemí. Navrhovanú štruktúru v lokalite dopĺňa literárna kaviareň, ktorá prepája Husovu knižnicu s príjemnou atmosférou v jej zadnej časti. Program miesta tak ponúka regeneráciu tela aj duše, spoločenstvo, komunitu, ale aj súkromie, intimitu.
The Bachelor's work devotes to the design of the compound of pension and its incorporation into composition of the city centre of Polná. Different values, atmospheres and influences of surrounding, natural or urbanistic are encountered in the area. The basal compact mass of the city centre gradually loosing into nature through a fragmented residential structure. The aim of the work is to offer a dessign that responds to these impacts and links them in a single logical unit, using characteristic values. The compound of pension is divided into smaller volumes on the pedestal, in collaboration with a restaurant object designed around the central courtyard. The pedestal continuously on the hilly terrain uses space for the placement of the spa of the cave character, in the underground. The suggested structure in the locality is replenished by a literary cafe which connects the Hus's library with a nice atmosphere in its back. The programme of the place offers both the regeneration of the body and the soul, the community, but also the privacy, and intimacy.
Description
Citation
OLBERTOVÁ, M. Pro civitas - Město ve městě; Polná, polenská předměstí - Polyfunkční struktura ve zvolených lokalitě a kontextu; [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
MgA. Svatopluk Sládeček (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. arch. David Průša (člen) Ing. arch. Zdeněk Eichler (člen) Ing. arch. Petra Žalmanová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-21
Defence
- studentka představila bakalářskou práci - byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce - studentka reagovala na dotazy posudků vedoucího a oponenta bakalářské práce uspokojivě - zahájena diskuze s dotazy členů komise: o zařazení do třídy energetické náročnosti o ujasnění městského/venkovského charakteru stavby o řešení přístupu k objektům v souvislosti se stávajícími objekt v sousedství o vztah návrhu nové zástavby ke zdi farské zahrady - dotazy komise byly odpovězeny uspokojivě
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO