Městská knihovna Frýdek-Místek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Bakalářská práce řeší návrh městské knihovny ve městě Frýdku-Místku. Hlavním tématem je optimální využití veřejného prostoru, který nyní slouží jako odstavné parkoviště. Snahou je zakomponovat toto místo do stávající struktury centra Místku a zapojit ho do dění města. Jistou bariéru zde tvoří rychlostní komunikace, která by však v budoucnu neměla být překážkou. Důvodem je probíhající stavba obchvatu, jenž na sebe převezme převážnou část dálkové dopravy. Smyslem projektu je oživení místa, a to jak architektonicky, tak kulturně. Staré, dnes už špatně sloužící budovy budou zbourány a jejich funkce budou přeneseny do nových objektů. V projektu je také počítáno s prodloužením Malého náměstí a vytvoření prostoru mezi novou tržnicí a objektem samotné knihovny. Objekt knihovny je tvořen kompozicí tří, do sebe zapadajících, hmot. Temná neprůhledná hmota galerie je vyvážena lehkou světlou hmotou části knihovní, přičemž komplexnost celého objektu je dotvořena hmotou kavárny, která je otevřena do nově vzniklého náměstí.
The bachelor thesis introduces a concept of the urban library in Frydek - Mistek. The main topic is to optimize the utilization of the public space which currently serves as parking place. The goal is to incorporate this space to the current structure of the city and create environment for local public events. A potential threat seems to be busy traffic which will be eliminated by a new highway being built around the city. The purpose of the project is to revive the place architecturally as well as culturally. The old non-functional buildings will be demolished, and their functions will be transformed into the new objects. The study also counts with the extension of the Small Square and creating extra space between the library and the new market hall. The library is made with three substances fitting in together: dark opaque gallery, soft lighting and a coffee bar which opens straight to the new square.
Description
Citation
HABARTOVÁ, V. Městská knihovna Frýdek-Místek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Dušan Vostrejž (předseda) MgA. Ing. arch. Vojtěch Jemelka (člen) Ing. arch. Václav Kocián (člen) MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-20
Defence
• Studentka představila svou bakalářskou práci • Byl přečten posudek vedoucího BP • Byl přečten posudek oponenta BP – studentka na jeho dotazy odpověděla uspokojivě • Arch. Jemelka vyjádřil nespokojenost s urbanistickým řešením BP – proběhla diskuze na toto téma • Proběhla diskuze nad provozními vazbami objektu • Ing. Suchánek vznesl dotaz na konstrukční systém objektu – studentka odpověděla neuspokojivě • Studentka práci obhájila
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO