Bydlení+

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
TOMKOVO NÁMĚSTÍ + OKRUH Obchvat. Doprava. Auta. Chaos. Bariéra. Ovlivní mimoúrovňová komunikace negativně fungování Tomkova náměstí? Bude velkou bariérou dělící území na několik celků? Koncept urbanismu doplňuje Velký brněnský okruh okruhem dalším, lokálním, který je určen především pro pěší, a který zjednodušuje pohyb obyvatel. Svým zbarvením napomáhá orientaci vprostoru a zvýrazňuje atraktory lokality - nábřeží řeky Svitavy, Husovický kopec, sokolské sportoviště a nový bleší trh umístěný pod mostovkou dopravní stavby. Střed okruhu leží na samotném Tomkově náměstí, kde dochází k chaotickému střetu několika ulic a druhů dopravy. TOMKOVO NÁMĚSTÍ + PROSTOR Návrh pracuje s myšlenkou nového veřejného prostoru, který celému území v současné době schází. Reaguje na těžiště hektického pohybu na Tomkově náměstí a vytváří jeho protějšek. Zrcadlo klidného prostranství s veřejnými partery a životem. Zároveň ho pomocí pěšího okruhu propojuje s novým bleším trhem. Spojení netkví v pouze ve stejném barevném provedení, ale také v motivu protažení opěrné zdi, která ohraničuje prostor blešího trhu. TOMKOVO NÁMĚSTÍ + BYDLENÍ Kompozice nárožní parcely se inspiruje zástavbou okolo těžiště na Tomkově náměstí. Kopíruje její pravidla v podobě otevřené formy uzavírající ostrý úhel. Zároveň svým postavením však jasně definuje vnitroblok. Na parcele tedy vzniká soubor čtyř solitérních staveb okolo bývalého hotelu Amfora. Tři z objektů slouží pro studentské ubytování a jsou vzájemně propojeny terasami s venkovním sportovištěm. Čtvrtá dominantní stavba je orientována kose ulice Valchařské tak, aby tvořila její nároží sfunkcí hostelu. Objekty se staví zády k nové silnici. Přiznávají zde jen komunikační jádra opláštěná perforovanou ocelí. Balkony se naopak otevírají do pomyslného vnitrobloku, což napomáhá k interakci obyvatel a upevnění komunity.
TOMEK’S SQUARE + CIRCUIT Bypass. Traffic. Cars. Chaos. Barrier. Will the project of new upper-level highway influence the functioning of Tomek’s square in a negative way? Will it become a big barrier which separates all of the surrounding into several isolated fragments? The urbanistic concept adds another local circuit to the Outer Brno Bypass which is designed especially for the pedestrians and which by its bright colour eases their orientation in such chaotic space. It also underlines all the attractive landmarks in the area - riverbank of river Svitava, Husovický hill, Sokol's sports grounds and new flea market situated under the bridge of Outer Brno Bypass. Centre of the circuit lies in Tomek's Square - current chaotic junction. TOMEK´S SQUARE – SPACE The concept works with idea of creating a new public space which the current Tomek's square lacks, it also reacts to its hectic situation by creating the oposite environment. Pedestrian circuit connects the surrounding areas, especially the new flea market linked to the new public space by lengthening supporting wall that defines borders of the flea market. TOMEK´S SQUARE – LIVING Composition of the corner footprint is inspired by the buldings in the current Tomek's Square. It respects its features by leaving the plan opened while clearly defining its inner courtyard. Therefore a new form consisting of four standalone buildings is created. Three of the objects serve as student's residence. They are connected by terraces with outdoor sport facilities. The fourth one serves as a hostel, an affordable option for temporary living. All of four objects' back sides are facing the new highway while being completely open on the opposite facade using balconies.
Description
Citation
BUZOVÁ, M. Bydlení+ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. David Kraus (předseda) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jan Vojtíšek (člen) MgA. Ing. arch. Adam Wlazel (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen)
Date of acceptance
2019-05-21
Defence
Magdaléna Buzová společná prezentace – urbanistický koncept (Buzová, Hertelová, Brunová) samostatná prezentace studentky čtení posudků diskuze Kraus – Profesionální zpracování projektu. Studentka by možná mohla projevit více invence, kterou by si na škole mohla dovolit. Snaha o lokální centrum. Příjemné řešení. Vojtíšek – Kvituje použití urbanistických principů. Absence oken na vnějších fasádách. Proč? Slepá fasáda na nároží. Je to v pořádku? Výšková regulace? Oslunění a proslunění kolejí – vyhovuje? Koryčánek – Kvituje zvolené funkce domu v návaznosti na okolní situaci. Využití hotelu Amfora. Kraus – Nárožní dům jako dominanta? Studentka uspokojivě zodpověděla dotazy Studentka obhájila
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO