Vliv dvojlomu na změnu polarizace a frekvence u senzorických optických vláken

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem dvojlomu na změnu polarizace a frekvence u senzorických optických vláken. Cílem práce je navrhnout a realizovat soubor měření, které tyto vlivy analyzují. Teoretická část se zabývá rozborem vlákna zachovávajícího polarizace, polarizaci světla a senzorickými optickými vlákny, u kterých jsou uvedeny některé výzkumy. Praktická část ujímá návrhem zapojení pracoviště, kontrolním měřením a reakci senzoru při odlišných teplotách. Po praktické části je otevřena diskuze nad změřenými hodnotami. Provedeným měřením se zjistilo, že toto senzorické optické vlákno reaguje na změnu teploty okolí optického vlákna. Hlavním výsledkem je, že se vlnová délka mění v závislosti na teplotě.
This bachelor thesis deals with birefringence influence on polarization changes and frequency on optical fiber sensors. The objective of the thesis is to design and implement a set of measurements that analyze these effects. The theoretical part deals with analyzing the polarization-maintaning fiber, the polarization of the light, and the sensory optical fibers, with some research. The practical part deals with design of the workplace, control measurement and sensor response at different temperatures. After the practical part there is a discussion over the measured values. It was found that this sensory optical fiber responds to a change in the ambient temperature of the optical fiber. The main result is that the wavelength varies with temperature.
Description
Citation
PANASCÍ, M. Vliv dvojlomu na změnu polarizace a frekvence u senzorických optických vláken [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Milan Čučka (člen) Ing. Ján Mucha, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: V práci popisujete senzor teploty jako detektor okamžité změny polarizace a detektor okamžité změny spektra. Z práce však zcela nevyplývá, jakou modulaci jste pro svá měření použil a proč. Upřesněte, co se děje s přenášeným signálem při Vámi zjištěných změnách spektra. Otázka komise: Co by se stalo, kdyby jste použil jiný druh fyzikálního vlivu na vlákno, např. vibrace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO