Zabezpečení úzkopásmové licenční bezdrátové komunikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V současné době se poptávka po mobilních zařízeních a vývojem zařízení v Internetu věcí neustále navyšuje. S touto skutečností také narůstají obavy o bezpečnost a soukromí probíhající komunikace. Pro nově příchozí komunikační technologií NB-IoT (Narrowband Internet of Things), která spadá pod zařízení s nízkým odběrem LPWAN (Low-Powered Wide Area Network), toto není vyjímkou a zákazník se musí při nasazení těchto zařízení spoléhat na zabezpečení sítě operátora, která je efektivní pouze uvnitř jeho sítě. Tato práce se tedy zabývá analýzou komunikace NB-IoT a jejím možném zabezpečení typu end-to-end, které poskytuje také prvky post-kvantových algoritmů. V neposlední řadě se práce zabývá aplikací návrhu na výpočetně omezeném zařízení a zhodnocení její efektivnosti z pohledu časových, energetických a paměťových náročností.
Contemporary demand for mobile devices and development of devices in the Internet of Things is constantly increasing. This reality also raises concerns about security and privacy of ongoing communication. This is no exception for expanding scale of Low Powered Wide Area Network (LPWAN) devices which communicate over Narrowband IoT and the customer of such devices who has to rely on security of provider’s network to secure customer’s data. This security is effective only in operator’s network while there is no end-to-end encryption enabled. Therefore, this thesis deals with the analysis of NB-IoT communication and its possible end-to-end security proposal, which also provides elements of post-quantum algorithms. Last but not least, this thesis deals with application of this proposal on constrained device and evaluation of its effectivness of time, energy and memory demands.
Description
Citation
KOLAJA, D. Zabezpečení úzkopásmové licenční bezdrátové komunikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Gerlich (člen) Ing. Pavel Mašek, Ph.D. (člen) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Fiala (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Sám píšete, že by se dalo navrhnout zařízení lépe uzpůsobené daným potřebám. Dokázal byste takové zařízení navrhnout, aby bylo stále finančně zajímavé?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO