Synchronizace elektroporačních pulzů se srdečním rytmem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá principem buněčné elektroporace a jejími druhy. Dále popisuje termální a netermální ablační techniky se zaměřením na ireverzibilní elektroporaci. Její součástí je přehled oblastí, ve kterých se využívá synchronizace lékařských úkonů s EKG signálem, přehled technik a měření elektrokardiografického signálu. Dále je diskutována citlivost lidského těla na elektroporační pulzy. Při elektroporaci jsou do pacienta aplikovány krátké vysokonapěťové pulzy. Pokud by byly tyto pulzy aplikovány do vulnerabilní fáze srdečního rytmu, mohla by vzniknout fibrilace komor. Z důvodu bezpečnosti při klinickém využití je proto nezbytná synchronizace aplikace pulzů se srdeční aktivitou pacienta. Součástí praktické části je vytvoření programu v LabVIEW právě pro tento typ synchronizace. Vytvořený program byl testován a dosažené výsledky byly vyhodnoceny z hlediska možnosti praktického použití.
Bachelor thesis is focused on cells electroporation principle and its types. It further describes thermal and nonthermal ablation techniques with an emphasis on irreversible electroporation. It contains an overview of fields, where medical procedures in combination with ECG signal are used, and an overview of techniques and measurements of the electrocardiographic signal. Further, the sensitivity of the human body to electroporation pulses is discussed. During electroporation, short high-voltage pulses are applied. Ventricular fibrillation may occur if the electroporation pulse is applied to the vulnerable period of the heart rhythm. Synchronization of pulse application with heart activity of the patient is necessary for health and safety reasons in clinical practice. The practical part of the thesis is about a LabVIEW program for this kind of synchronization. The created program is tested and the obtained results achieved are evaluated in terms of practical use.
Description
Citation
NOHEL, M. Synchronizace elektroporačních pulzů se srdečním rytmem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Rožánek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) RNDr. Jan Balvan, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. MUDr. Jurajda položil otázku: O jaký typ arytmií se jedná? Je impulz aplikován pouze jednou? Doc. Kolář položil otázku: Optimalizoval jste parametry detekce? Jak bude řešit bezpečnost (hlavně z hlediska napájení)? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO