Rehabilitace prostoru bývalých Jaselských kasáren v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Revitalizace bývalých Jaselských kasáren, nacházejících se v Brně na území Ponavy mezi ulicemi Staňkovou a Štefánikovou vyžaduje kompletně nový návrh urbanistiské struktury a jejího funkčního uspořádání.Urbanistický koncept návrhu struktury vychází z kladů blokové a řadové zástavby. Jejich nedostatky se naopak snaží eliminovat. Funkční náplň sestává zejména z funkce bydlení. Ta je doplněna o potřebné služby každodenního života. Nepříznivé podmínky hlučné ulice Staňkové s tramvajovou dopravou si vyžádaly nahrazení bytových domů domy pro administrativu a soběstačné seniory či mladé páry. Koncept projektu vychází z myšlenky návratu k životu v '' komunitách ''. Snaží se podpořit komunikaci obyvatel a veřejný život. Tím tak podpořit vytrácející se identitu místa. Projekt sleduje cíle strategického plánu města Brna, a to návrhem volnočasového centra pro mládež i širokou veřejnost. Budova centra je stěžejním projektem diplomové práce.
Revitalization of the former Jaselské barracks located in Brno in the area between Staňkova and Štefanikova street needs brand new project of urban structure and its functional scheme.New urban project of structure proceeds from pluses of block housing project and town houses. On the contrary it tries to eliminate its own minuses. The functional concept consists mainly of living function. This function is completed with daily life services. Because of bad noisy enviroment with public transport along Staňkova street it was necessary to replace block of flats with house for administrative and seniors or young couples. The main concept of this project is the idea to return to the living in communities. It tries to support social comunication and public life. And thus returning the desappearing local identity of the place. Project follows the aims of spacial planning policy in Brno by designing the leisure time centre for youth and public. That is the pivotal project of diploma thesis.
Description
Citation
DOLEŽALOVÁ, P. Rehabilitace prostoru bývalých Jaselských kasáren v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Josef Kiszka (předseda) Ing. arch. Miloš Klement (člen) Ing. arch. David Mikulášek (člen) Ing. arch. Petr Todorov (člen) prof. Ing. Jiří Vaverka, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2012-05-28
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO