Přímé měření zátěžného úhlu laboratorního generátorového soustrojí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Synchronní generátory jsou nejpoužívanější zařízení pro přeměnu mechanické energie na elektrickou. Je proto nutné využívat různé metody pro kontrolu provozních parametrů. Jednou z nejvážnějších poruch je vypadnutí generátoru ze synchronismu, které může vést až k poškození stroje. Cílem práce je návrh a realizace možnosti měřit přímou metodou zátěžný úhel a s jeho pomocí zjistit hodnotu nasycené synchronní reaktance. Zátěžný úhel je měřen pomocí inkrementálního snímače a průběhu výstupního napětí generátoru.
Synchronous generators are the most used machines for production of electricity. Therefore it is critical to use various methods for checking operating parameters. One of the worst faults is falling out of synchronism which can even lead to machine damage. Main objective of bachelor thesis is to design a method for load angle measurement using available laboratory equipment and to calculate saturated synchronous reactances using load angle. Load angle is measured using incremental sensor and output voltage waveform.
Description
Citation
DVOŘÁČEK, J. Přímé měření zátěžného úhlu laboratorního generátorového soustrojí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Přímé měření zátěžného úhlu laboratorního generátorového ústrojí. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Doplňující otázku položil Dr. Morávek. Student dostatečně vysvětlil způsob měření. Dr. Štefanka měl další dotazy týkající se měření, na což student dokázal uspokojivě reagovat. Dr. Morávek vznesl několik připomínek, na které student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO