Vyhlazovací box pro 3D výtisky FDM 3D tiskáren

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem zařízení, které by sloužilo k vyhlazování 3D výtisků z různých materiálů FDM 3D tiskáren. Vysvětluje princip 3D tisku a popi-suje technologie, které jsou v 3D tisku využívány. V práci se nachází přehled užívaných tiskových materiálů a některých vybraných organických rozpouštědel. Popisuje metody vyhlazování v parách a vyhlazování aerosolem, které mohou být použity pro vyhlazování povrchu 3D výtisků. Metoda vyhlazování v parách byla experimentálně vyzkoušena pro rozpouštědla: aceton, dichlormethan, chloroform a tetrahydrofuran. Metoda vyhlazování aerosolem užívala roztoku acetonu a dichlormethanu v poměru 1:1. Obě metody byly testovány na vzorcích z materiálů PLA, ABS, PETG a SBS. Práce popisuje návrh vyhlazovacího zařízení na 3D výtisky s ohledem na chemickou kompatibilitu užitých konstrukčních materiálů a snadnou obsluhu zařízení.
This bachelor’s thesis deals with a design of a device that would smooth out 3D prints, made of various materials, using FDM 3D printers. It explains the principle of 3D printing and describes technologies used in 3D printing. In this work is an overview of materials used for 3D printing and of some selected organic solvents. It describes methods of vapour smoothing and aerosol smoothing that can be used for smoothing out of 3D prints surface. The vapour smoothing method was experimentally tested using these solvents: acetone, dichloromethane, chloroform and tetrahydrofuran. The aerosol smoothing method used a solution of acetone and dichloromethane in the ratio of 1:1. Both methods were tested on samples made of PLA, ABS, PETG and SBS. This paper describes the design of a device for smoothing of 3D prints with regard to the chemical compatibility of used construction materials and ease of use of the device.
Description
Citation
DUBSKÝ, J. Vyhlazovací box pro 3D výtisky FDM 3D tiskáren [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (místopředseda) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Otáhal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s obsahem své bakalářské práce a odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: 1) Měřil jste vyhlazení nebo lesklost výsledku? 2) Jak se změnily rozměry vzorku po vyhlazení? 3) Zkoušel jste uvnitř zařízení zvyšovat teplotu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO