Anténa integrovaná do sedáku automobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem antény integrované do sedadla automobilu. Seznamuje se základy technologie RFID a jeho principem. Konkrétně se práce zabývá návrhem tagu pracujícího v pásmu UHF. Tag byl navržen v programu CST Microwave studio, kde byly provedeny simulace, k ověření základních vlastností antény tagu jako jsou například činitel odrazu a směrová charakteristika. Jsou zde také simulace vlivu sedadla automobilu na vyzařovací charakteristiku. Dále je zde popsána výroba antény na textilním substrátu a jsou zde změřeny její vlastnosti.
This thesis is focused on the design of the antenna integrated to automobile seat. Thesis explains the basics of RFID technology, and how RFID works. Especially explains the design of tag, which works in the UHF band. The tag was designed in the CST Microwave studio, where simulations were realized to verify basic properties of the tag such as S11 parameter and directivity. The thesis also contains simulation of the impact of automobile seat on the directivity. Here is the description of how the antenna was made on a textile substrate and here are also measured properties of the antenna.
Description
Citation
GULDA, T. Anténa integrovaná do sedáku automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D. (člen) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) prof. Ing. Pavol Galajda, CSc. (člen) Ing. Karel Ulovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na otázky oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Dotazy členů komise: Ing. Urbanec : Jak ovlivní připojený SMA konektor výsledky měření. Student správně odpovídá na dotaz. Doc. Drexler : Jaké riziko způsobí připojení balun-u? Student nezná rozdíl mezi symetrickým a nesymetrickým vedením. S potížemi popisuje funkci balun-u a neví proč ho nepoužil a jak by zlepšili výsledky měření. Prof. Galajda : Jaké bolo použití vaše bakalářské práce? Student popisuje použití své práce. Objasňuje přizpůsobení antény k použitému integrovanému obvodu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO