Síť pro vysofrekvenční komunikaci na lidském těle

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na návrh sítě pro vysokofrekvenční komunikaci na lidském těle. Práce je zaměřena na návrh antén pracujících ve dvou pásmech, a to konkrétně na kmitočtech 2,4 GHz a 5,8 GHz. Anténa je integrována do textilu a pracuje v blízkosti lidského těla. V úvodu je popsán problém šíření elektromagnetických vln podél lidského těla. Dále se práce zabývá použitelností různých typů antén pro integraci na textilní substrát. Na základě provedených simulací je zvolena vhodná anténa pro dané účely. Použitým simulačním programem je CST Microwave Studio. V závěru byly antény optimalizovány, následně vyrobeny a bylo provedeno měření jejich parametrů.
This work focuses on the design of a network for high-frequency communication on the human body. The thesis is focused on the design of two-band antennas, namely 2.4 GHz and 5.8 GHz. The antenna is integrated into the textile and works close to the human body. The introduction describes the problem of spreading electromagnetic waves along the human body. Further, the thesis deals with the applicability of different types of antennas for integration on the textile substrate. Based on the simulations performed, a suitable antenna is selected for the purpose. The simulation program used is the CST Microwave Studio. In the end, the antennas were optimized, subsequently manufactured and their parameters measured.
Description
Citation
HALAS, D. Síť pro vysofrekvenční komunikaci na lidském těle [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dušan Kocur, CSc. (člen) Ing. Stanislav Vítek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy oponenta práce a na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO