Rozšířený bezpečnostní model operačního systému, řízení přístupu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se věnuje ochraně dat pomocí řízeného přístupu. Srovnává rozdíl řízeného přístupu pomocí režimů DAC a MAC. Popisuje vývoj režimu MAC na základě aktuálních požadavků uživatelů. Řeší problematiku SELinuxu, který nabízí systému větší bezpečnost a je založen na povinném řízeném přístupu MAC. Je zde uvedena problematika tvoření politiky SELinuxu. Vlastní tvoření politiky je věnováno SELinux editoru, který je založen na zjednodušených pravidlech a přibližuje tím SELinux i běžnému uživateli.
The subject of this paper is data protection by means access control. It compares the difference between DAC and MAC access control and describes the progress of MAC due to user requierements. Next part is dedicated to SELinux, what offers more system safeness. SELinux is based on mandatory access control. Making own policy is dedicated to SELinux editor, which is composed of Simplified Policy and is easy to use for ordinary user.
Description
Citation
NOVOTNÝ, F. Rozšířený bezpečnostní model operačního systému, řízení přístupu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Stručně nastiňte jak je to s ochranou dat pomocí řízeného přístupu v operačním systému Windows.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO