Virtualizace platformy x86

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce popisuje virtualizaci platformy x86. V první části práce je popsána virtulizace obecně, její využití a jednotlivé druhy. Těmi jsou plná virtualizace, paravirtualizace, virtualizace na úrovni jádra, hardwarová virtualizace a aplikační virtualizace. Dále je popsána obecná funkce virtuálního stroje, důvody zavádění, aktuální vývoj, směřování do budoucnosti a nastíněna je také bezpečnost v této oblasti. Druhá část práce řeší problematiku režie virtuálních strojů. K testování byly použity dva programy. První je volně dostupný testovací program Sandra od společnosti SiSoft, druhý je programvytvořený v rámci této práce. Testována je režie procesoru a to jak aritmeticko logické jednotky tak jednotky pro práci s čísly s pohyblivou desetinnou čárkou. Testována je také propustnost operační paměti a rychlost zápisu na pevný disk. Popsány jsou vlatnosti testovaných strojů, kterými jsou: VMWare, VirtualBox a Xen. Třetí a poslední část práce popisuje metody virtualizace síťového rozhraní s využitím tun a tap zařízení. V jednotlivých krocích je uvedeno vytvoření virtuálního síťového rozhraní, dále implementace a nakonec jsou uvedeny modelové situace komunikace mezi virtuálními a fyzickými stroji s využitím těchto zařízení.
A thesis describes a virtualization of x86 platform. In the first part the virtualization, its utilization and specific types of virtualization are described in a general way. The specific types of virtualization are full virtualization, paravirtualization, virtualization on core level, hardware virtualization and application virtualization. There is also described a general function of virtual machine, reasons of virtualization implementing, current development, focusing on future development and virtualization security. In the second part the thesis tries to find a solution with establishment charges of virtualization. To test purposes the following software programs were used. The first one is freeware benchmark Sandra from SiSoft company and second one is a software created on the basis of the thesis. For the tests the CPU overhead both an arithmetic-logical unit and a unit for work with numbers and floating decimal point, a RAM data transmission efficiency and a hard disk logging rate were chosen. The following test machines were described: VMWare, VirtualBox and Xen. In the third and the last part of the thesis is a description of network interface virtualization methods with a utilization of tun and tap system. In each particular step a virtual network interface creation and implementation are presented. Model situations of communication among virtual and physical machines with usage of these devices are described at the end of the thesis.
Description
Citation
MÜLLER, P. Virtualizace platformy x86 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Na stránce 39. tvrdíte, že operační paměť PC patří k nejrychlejším pamětem. Která paměť v PC je nejrychlejší, uveďte její využití. V aplikaci jste testoval rychlost pevného disku zápisem dat na fragmentovanou nebo nefragmentovanou část disku. Můžete říct, jak jste zajistil, že zapisovaná data budou fragmentována nebo nefragmentována.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO