Efektivní využití telekomunikačního výukového prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem této bakalářské práce bylo efektivní využití telekomunikačního výukového prostředí. Základním cílem mojí práce bylo seznámit se se softwarovou i hardwarovou verzí telekomunikačního výukového prostředí TIMS od firmy Emona Instruments a navrhnout efektivního využití tohoto výukového prostředí v laboratořích předmětu Přístupové a transportní sítě. Byly vybrány tři úlohy vhodné pro uvažované laboratoře. Tyto úlohy byly navrženy a následně zrealizovány. Jednotlivé úlohy obsahují podrobný teoretický úvod k problematice dané úlohy, zadání úlohy, blokové schémata jednotlivých úloh pro názornost a pochopení daného měření a podrobné pokyny k měření. Dále byly všechny úlohy zrealizovány, odměřeny a byly k jednotlivým úlohám vytvořeny vzorové protokoly. Jako první byla zrealizována úloha PCM kódování a dekódování. V této úloze se jedná o seznámení studentů s kódováním a dekódováním u pulzně kódové modulace, jejími výhodami i nedostatky pro získání kvalitního přenosu. U druhé úlohy je cílem seznámit studenty s kvadraturní amplitudovou modulací a s fázovou digitální modulací. U poslední úlohy je cílem seznámit studenty s přenosem dat přes telefonní pásmo a faktory tento přenos ovlivňující.
The topic of this bachelor´s thesis was effective usage of telecommunication‘s educational interface. The main aim of my thesis was to teach software and hardware versions of telecommunication‘s educational environment TIMS from Emona Instruments company. Also the goal of this paper was to design effective usage of educational environment in laboratories in the subject called Access and transport nets. There was a selection of three exercises suitable for these laboratories. These exercises were designed and implemented. Each of these exercises contains extensive theoretical introduction to solve problems, exercise assignment, block diagrams for visual understanding and for insight into measurement and detailed instructions to measurements. After all exercises have been completed exemplary protocols were created. The first exercise carried out was PCM coding and encoding in which students would be introduced with pulse code modulation, its advantages and disadvantages in way of acquiring high-quality broadcast. Second exercise was to focus on the introduction of quadrature amplitude modulation and phase shift keying. Target of the last exercise is to introduce students with binary data transmission via voiceband and factors affecting this transmission.
Description
Citation
BUCHTA, M. Efektivní využití telekomunikačního výukového prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO