Implementace obslužných funkcí pro práci s databází MIB v simulačním prostředí OPNET Modeler

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je implementace obslužných funkcí pro práci s databází MIB. Databáze MIB je systémová databáze, která slouží k uchovávání řídících informací v síťových uzlech. První kapitola slouží jako lehký úvod do řízení počítačových sítí. Druhá kapitola popisuje základní rysy protokolu SNMP. Protokol SNMP je standardizovaný aplikační protokol, který slouží k přenosu řídících informací z a do systémové databáze MIB. Protokol je založen na konceptu manager – agent, kdy aktivní je až na výjimky vždy manager, který se dotazuje agenta na hodnoty konkrétních položek. Strukturou a standardy pro systémové databáze MIB se zabývá další kapitola. Popisuje základní větvení mezi správními organizacemi. Hlavní část práce je věnována návrhu a implementaci obslužných funkcí databáze MIB. V této kapitole jsou identifikovány hlavní požadavky na databázi MIB z hlediska spolupráce s protokolem SNMP. Tyto procesy jsou dále zapracovány do experimentální implementace databáze MIB. Implementace je napsána v jazyce C++. Z návrhu vznikl hlavičkový soubor tříd a podpůrných funkcí, jež implementují základní mechanizmy databáze MIB a jejích metod pro obsluhu této databáze. Hlavičkový soubor obsahuje též několik procesů pro ulehčení spolupráce databáze MIB s aplikačním protokolem SNMP. Závěrečná kapitola ukazuje používání navržených tříd. Vytvořený program je vybaven grafickým rozhranním, které využívá funkcí určených pro místní přístup. Mezi další ukázané funkce program patří velmi jednoduchý modul pro komunikaci s databází prostřednictvím zpráv SNMP.
Implementation of service for work with MIB database is subjeckt the bachelor’s thesis. MIB database is system database which is instrumental for storage of control informations in network elements. A first chapter is instrumental like a introduction to the control computer networks. A second chapter describes the basic features of protocol SNMP. The protocol SNMP is a standardized application protocol which uses for a transmission control informacions from and to the system database MIB. The protocol is based on a draft manager-agent when the manager is mostly active who enquire of the agent for the values of concrete items. A next chapter deals with a structure and standards for the MIB database. It describes a basic enbranchment among the administrative organizations. A main part of working is devoted to a proposal and a implementation of servece functions MIB database. The main requirements for the MIB database in light of a cooperation with the protocol SNMP are identified in this chapter. These processes are trained-in to the experiment implementation of MIB database. The implementation is written in C++. A header file of the classes and supportive functions who implement basic mechanisms of MIB database and its methods for a tender the database created from the proposal. The header file contains the several processes for an easement of cooperation MIB database with the application protocol SNMP, too. A final chapter shows the using of designed classes. The created programe is equipped with a graphics interface who uses the functions for a local access. Very easy modul for the comunication with the database through the messages of SNMP is among next shown functions in the programe.
Description
Citation
RUML, M. Implementace obslužných funkcí pro práci s databází MIB v simulačním prostředí OPNET Modeler [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Jeniš (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Jaká je možnost dalšího využití Vámi navržené implementace obslužných funkcí pro databázi MIB? Je možno v navržené aplikaci procházet například i proprietární MIB tabulky výrobců síťových prvků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO