Virtuální sériový port a jeho bezpečný převod na Ethernet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce řeší problém vytvoření virtuálního sériového portu a jeho bezpečného převodu na Ethernet. Dnešní komunikační cesty neposkytují náležité zabezpečení celé komunikace. Proto je na účastnících, aby toto zabezpečení realizovali sami. Tímto zabezpečením se rozumí zajištění spolehlivého přenosu dat, která budou mezi účastníky zašifrována tak, aby případný útočník je nebyl schopen v reálném čase číst, popřípadě měnit. Výsledkem bakalářské práce je aplikace, která kromě zmíněného převodu mezi virtuálním sériovým portem a Ethernetem, zabezpečuje ověření autenticity mezi účastníky komunikace a šifrovaný přenos mezi nimi. Jako šifrovací algoritmus je použit algoritmus AES. Jedná se o symetrickou šifru, která šifruje data po blocích o velikosti 128 bitů.
Bachelor´s thesis try to find a solution to make virtual serial port and its safe transfer on Ethernet. Nowdays communications channels don't offer appropriate security of a whole communication. Therefore it depends on get-togethers, in order to realize this security themselves.This means ensure reliable data transfer, these data from among get-togethers encrypt in order to appropriate attacher be unable to read them in real - time, eventually to change them. As a result this Bachelor thesis is the application, which, except transfer between virtual serial port and Ethernet, insure authentication among get - togehthers communication and cipher transfer among them. As an encryption algorithm is used algorithm AES. It is concerned symmetrical cipher, which ciphers data after pages about size 128 byte.
Description
Citation
POKORNÝ, M. Virtuální sériový port a jeho bezpečný převod na Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Andrej Lúč, CSc. (místopředseda) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Vojtěch Stejskal, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Cvrk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
- jaké konkrétní využití aplikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO