Predikce mechanických vlastností odlitků z litiny s lupínkovým grafitem pomocí numerické simulace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cilem diplomove prace bylo posouzeni miry shody mechanickych vlastnosti odlitku z litiny s lupinkovym grafitem s mechanickymi vlastnostmi vyhodnocenymi pomoci numericke simulace v softwaru MAGMA5. Hodnoceni mechanickych vlastnosti bylo zamereno na tvrdost a mez pevnosti v tahu v ruznych mistech odlitku. Teoreticka cast se zabyva klasifikaci litin, strukturnimi slozkami litiny s lupinkovym grafitem a faktory urcujicimi vysledne mechanicke vlastnosti materialu. Prakticka cast prezentuje pokus o nalezeni empirickych zavislosti mezi vstupnimi parametry a vysledky vyhodnocenymi pomoci simulacniho softwaru. V posledni casti se prace zabyva porovnanim vysledku realnych se simulovanymi mechanickymi vlastnostmi.
The aim of this thesis was to assess the degree of conformity between the mechanical properties evaluated by numerical simulation in software MAGMA5 and the measured values of hardness and ultimate tensile strength of lamellar graphite iron castings. The theoretical part of this thesis deals with the classification of cast iron, structural components of lamellar graphite iron, and the factors defining the resulting mechanical properties of the material. The practical part presents an attempt to find empirical dependencies between input parameters and results evaluated by simulation software. At the end, an analysis of the correlation between reality and simulation software is performed.
Description
Citation
FILIPEK, S. Predikce mechanických vlastností odlitků z litiny s lupínkovým grafitem pomocí numerické simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student Szymon Filipek svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděla. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Na základě, čeho se zjistí, zda je ve struktuře přítomen ferit nebo perlit. Má ferosilicium vliv na očkovací účinek? Lze přepočítat tvrdost na pevnost? Co označuje koeficient korelace a co by mělo být dále uvedeno ve Vašem grafu? Jaké jste použili kritérium pro úpravu simulačního programu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO