Parní protitlaková turbína s integrovanou převodovkou pro pohon kompresoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem parní protitlakové turbíny s integrovanou převodovkou pro pohon kompresoru dle zadaných parametrů. První část práce tvoří literární rešerše, ve které je popsáno obecné rozdělení parních turbín, typy lopatkování a dále je v ní podrobněji rozebrána přeměna energie ve stupni parní turbíny. Druhá část je výpočetní a zahrnuje návrh průtočných částí parní turbíny, návrh výstupního hrdla a integrované převodovky. Přílohou k této práci jsou výkresy zjednodušeného řezu parní turbíny s převodovkou a dispoziční výkres soustrojí.
The master’s thesis deals with the design of steam back-pressure turbine with integrated gearbox for compressor drive according to given parameters. The first part of the thesis is literature review which comprises a general division of steam turbines, especially a description of the types of blading. Furthermore, it describes the conversion of energy in the steam turbine stage in detail. The second part of the thesis contains calculations and includes the design of the flow parts of the steam turbine, the design of the outlet and the integrated gearbox. Attached to this work are drawings of a simplified section of the steam turbine with a gearbox and the layout drawing of the machine.
Description
Citation
VOTOUPAL, A. Parní protitlaková turbína s integrovanou převodovkou pro pohon kompresoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Kundera (člen) Ing. Stanislav Kubiš, CSc. (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Pavel Sedlák (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Prezentace zadání, cílů a výsledků diplomové práce. Vstupní parametry, výpočet lopatkování, navržení a výpočet výstupního hrdla, návrh převodovky. Konstrukce letmo uloženého rotoru a zaměření na jeho uchycení. Seznámení s posudky vedoucího a oponenta. Otázky oponenta: 1. Princip volby rozměrových parametrů - zodpovězeno 2. Volba regulace turbíny v pásmu otáček. - zodpovězeno Diskuse k DP: 1. Jak byla stanovena charakteristika turbíny. - zodpovězeno 2. Volba převodovky s ohledem na ložiska. - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO