Návrh technologie výroby odlitků ze slitin mědi s ohledem na jejich kvalitu a pracnost dokončovacích operací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce vznikla na základě reálné situace ve firmě Armatmetal s.r.o. Na základě požadavků zákazníka a možného snížení pracnosti v závěru výroby ve slévárně je prováděna změněna slévárenské technologie gravitačního lití do pískových forem na gravitační lití do kovové formy. Pro změnu technologií ve firmě Armatmetal s.r.o. byly vybrány dva druhy odlitků. Odlitek „Kloub 55 s vidlicí“ byl vybrán odběratelem za účelem odzkoušení nové technologie. Odlitek „Klínová koncovka KN10“ byl vybrán firmou Armatmetal s.r.o. z důvodu konstrukčního řešeni odlitku a vysoké opakovatelnosti výroby. Odlitky jsou předmětem diplomové práce. Diplomová práce zahrnuje postupy řešení eliminace slévárenských vad vyskytujících se na komplikovaném odlitku “Kloub 55 s vidlicí“ při lití do kovové formy. Hlavním cílem diplomové práce je posouzení technickoekonomického přínosu změny slévárenské technologie odlitku „Klínová koncovka KN10“. Součástí práce je také komplexní porovnání výroby současné a nové technologie a s tím spojené dílčí problémy a jejich řešení.
This paper is created based on the real situation in Armatmetal s.r.o. Based on customer requirements and possible reduction of finishing operations at the end of production in the foundry. The foundry technology of gravity casting into sand molds is changed to gravity casting into metal mold. To change technology at Armatmetal s.r.o. two types of castings were selected. The "Kloub 55 s vidlicí" casting was selected by the customer to test the new technology. Casting "Klínová koncovka KN10" was chosen by Armatmetal s.r.o. because of the structural design of the casting and the high repeatability of production. Castings are the subject of the paper. The diploma thesis includes methods of solving the elimination of foundry defects occurring on a complicated casting " Kloub 55 s vidlicí". The main aim of the thesis is to assess the technical-economic contribution of the change of foundry technology of the casting " Klínová koncovka KN10". The paper also includes a complex comparison of the current and new technology production with related problems and their solutions.
Description
Citation
HERZÁN, J. Návrh technologie výroby odlitků ze slitin mědi s ohledem na jejich kvalitu a pracnost dokončovacích operací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student Jiří Herzán svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděla. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Na str. 36 uvádíte vady, jakým způsobem je zjištěna opakovatelnost, obzvláště vzhledem k teplotám lití? Jaká je předpokládaná návratnost stroje? Jakým způsobem je vyřešeno odsávání plynů? Jsou kontrolní parametry procesu zpracovány do výroby?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO