Zpětný ventil

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci jsou uvedeny nejpoužívanější konstrukce zpětných armatur. Dále je popsán princip fungování, možnost využití, jejich vlastnosti a problémy spojené s chodem. Na základě dynamické simulace v CFD softwaru je popsán pohyb kuželky zpětného ventilu v kapalině.
In this Master thesis are mentioned the most used constructions of non-return valves. Further consist of operation principles, fields of application, properties and diffi-culties connected to non-return valves. Motion plug of check valve in liquid is described based on CFD Software simulation.
Description
Citation
NEHYBOVÁ, P. Zpětný ventil [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) RNDr. Milan Sedlář, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Studentka seznámila komisi s diplomovou prací na téma Zpětný ventil. Nejprve v rešeršní části seznámila komisi s typy zpětných ventilů a popsala jejich vlastnosti. Popsala zjednodušenou geometrii ventilu pro různé zdvihy ventilu a charakter výpočetní sítě. Definovala velikosti ztrátových součinitelů pro stacionární a nestacionární proudění na základě zjednodušeného modelu. Popsala proudění okolo ventilu a jeho vliv na vlastnosti ventilu. Popsala jednorovnicový model a simulaci pohybu kuželky na základě jednorovnicového modelu. Popsala vliv jednotlivých členů z původní Navier-Stokesovy rovnice na dosažené výsledky v jednorovnicovém modelu. V dotazech oponenta ozřejmila závislost mezi velikostí tlaku a rychlostí ventilu. Následně byla dotazována zda dojde k hydraulickému rázu a pokud ano za jakých podmínek? Byla rovněž dotazována na velikost tlumení a tuhost pružiny v jednorovnicovém modelu. Ozřejmila povahu Navier-Stokesovy rovnice. Byla dále dotazována na velikost rázu při definovaném tlumení a na jeho velikosti na Reynoldsově čísle.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO