Potenciál zpětného využití odpadního tepla v polyfunkčním objektu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá možnostmi zpětného získání tepla ve vzduchotechnice. Po důkladném rozboru problematiky jsou jednotlivé způsoby větrání se zpětným ziskem tepla porovnány i při současném provozu zdroje vytápění. Výzkum spočívá ve volbě vhodného větracího zařízení se zpětným ziskem tepla na základě pořizovacích a provozních nákladů. Následně je zvolené větrací zařízení využito pro projekt vzduchotechniky v bytové části polyfunkčního objektu. Projekt je vytvořen v software BIM Revit.
The thesis deals with the possibilities of heat recovery in air ventilation systems. After a thorough analysis of the problems, the different ways of ventilation with the return of heat are compared even during simultaneous operation of the heating source. The research includes the selection of a suitable ventilation device with heat recovery based on a first investment and operating costs. Subsequently, the selected ventilation device is used for the HVAC project in the housing part of the multifunctional building. The project is created in BIM Revit software.
Description
Citation
NAGORSKYI, B. Potenciál zpětného využití odpadního tepla v polyfunkčním objektu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta. Doc. Katolický se dotázal na výkon tepelného čerpadla při průměrných podmínkách v otopném období. Doktor Fišer se zeptal na hodnotu tepelných ztrát objektu. Prof. Kavička vznesl dotaz na rozdíl mezi reálným a ideálním Rankine-Clausiovým cyklem tak, jak je uvedeno na str. 22 práce. Doc. Jedelský se dotázal na způsob ohřevu teplé vody v daném objektu. Doktor Fišer se zeptal proč jednotka Atrea nevyžaduje protimrazovou ochranu. Student odpověděl na všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO