Vliv vlhkosti materiálu na tepelné vlastnosti rukavic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na posouzení vlivu vlhkosti materiálu na tepelné vlastnosti rukavic. První část práce je tvořena rešerší témat souvisejících s danou problematikou a zároveň jsou definovány a odvozeny výpočetní vztahy nezbytné pro vyhodnocení experimentálního měření. Stěžejní částí práce je definice hypotéz a experimentů, které slouží k ověření vlivu vlhkosti na tepelný odpor rukavic. V experimentální části jsou popsány jednotlivé metody navlhčování rukavic, z nichž bylo vybráno navlhčování vzdušnou vlhkostí a vlhčení ponořením. Pro ověření vhodnosti jednotlivých metod vlhčení byly testované vzorky měřeny na tepelném manekýnovi v suchém a navlhčeném stavu za podmínek definovaných normami ČSN EN 511 a ČSN EN ISO 15831. Jednotlivé stavy byly opakovaně proměřeny a následně byly graficky zobrazeny průběhy tepelných odporů v závislosti na čase. Součástí práce je také rozbor nejistot měření a vyhodnocení opakovatelnosti měření. Ze získaných výsledků byly v závěru práce potvrzeny jak definované hypotézy, tak i teoretické předpoklady o poklesu tepelného odporu textilního materiálu vlivem působení vlhkosti.
This diploma thesis is focused on the assessment of the influence of moisture on the thermal properties of the gloves. The first part of the thesis deals with the research of topics related to the given issue as well as with the derivation of the computational relations needed for evaluation of experimental measurements. The main focus of the work lies on defining the hypotheses and experiments that are used to verify the influence of moisture on the thermal resistance of gloves. As for the experimental part, it describes the individual methods of moistening the gloves from which the moistening through the air humidity and the moistening by the immersion were analysed. To verify the suitability of selected moistening methods, the tested glove samples were measured on the thermal manikin both in a dry and a moistened state under the conditions defined by ČSN EN 511 and ČSN EN ISO 15831 standards. Individual states were repeatedly measured and afterwards the progresses of thermal resistance depending on time were graphically displayed. The thesis also includes analysis of measurement uncertainties as well as evaluation of measurement repeatability. From the obtained results, both the defined hypotheses and theoretical assumptions about the decrease of the thermal resistance of a textile material due to the influence of moisture were confirmed in the conclusion of the diploma thesis.
Description
Citation
JANÍČKOVÁ, Ž. Vliv vlhkosti materiálu na tepelné vlastnosti rukavic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta. Doc. Jedelský se zeptal jaký je význam výrazu "váha", který je v práci použit? Doc. Jedelský se dotázal, zda rychlost je jediným faktorem, který ovlivňuje odpařování z povrchu rukavic? Prof. Pavelek se dotázal proč ke generaci proudění vzduchu kolem rukavic nebyla použita velkoplošná výustka? Doc. Jedelský se zeptal jak je vlhkost rukavic zohledněna v metodice měření dle současných norem? Studentka zodpověděla všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO