Návrh koncepce leteckého motoru na CNG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá srovnáním a zhodnocením stlačeného zemního plynu jako paliva pro letecký pístový motor. Součástí je rešerše konvenčních paliv a odlišností palivových soustav na AVGAS a CNG. Následuje popis letadla a motoru ze kterého vychází matematický model. Poté je popsán výpočet výkonnostních parametrů a spotřeby při použití obou paliv a následně jsou výsledky porovnány. Na konci práce je popsán návrh palivové soustavy na CNG včetně výběru komponent.
Master’s thesis deals with comparsion and rating the compressed natural gas as an aircraft piston engine fuel. An information search of conventional fuels and differences of the fuel systems for AVGAS and CNG is included. Next part describes the aircraft and its engine on which is the mathematic model based. After that perfomance and consumption data are calculated for both fuels and the results are then compared. At the end of the thesis, a design of the CNG fuel system with components selection is described.
Description
Citation
ŠMERDA, O. Návrh koncepce leteckého motoru na CNG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) Ing. Jan Klimeš (člen) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Novosad (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Študent zoznámil skúšobnú komisiu s náplňou a výsledkami svojej záverečnej práce. Následne na to zodpovedal otázky oponenta. Ďalej odpovedal na dotazy od jednotlivých členov komisie: - Objasnenie informácií, z ktorých študent vychádzal s ohľadom na použitý motor Rotax. Aké časovania ventilov boli nastavené v modeli? Čím je chladený motor? - Dotaz na emisie v použitom koncepte. Dokázať nižší obsah emisií. Aké prvky v nafte sú rozhodujúce pre výhrevnosť paliva? - Vytvárajú spaľovacie motory najviac CO2? Koľko percent CO2 vytvárajú? - Bola uvážená certifikácia v spomenutom koncepte? - Konštrukcia motoru – hardware s uvážením na použitie rôznych palív. - Hlavný problém LNG. - Spočítanie aerodynamického odporu s uvážením na nádrž uloženú zvonku lietadla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO