Úpravy čerpadla pro provoz v turbinovém režimu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hydraulický návrh hydrodynamického stroje je proveden s cílem dosáhnout vysoké hodnoty účinnosti transformace energie. Hydraulický návrh čerpadla a turbíny má své specifické odlišnosti. Za pomoci numerické mechaniky tekutin jsou posuzovány úpravy hydraulických částí klasického odstředivého čerpadla s cílem zvýšit jeho hydraulickou účinnost při provozu v turbínovém režimu. Provedeny jsou úpravy oběžného kola, spirální skříně a je přidána sací trouba.
Hydraulic design of a hydrodynamic machine is designed to achieve a high value of energy transformation efficiency. Pumps and turbines have some different typical features in hydraulic design. With the aid of computational fluid dynamics, adjustments of the hydraulic parts of a standard centrifugal pump are assessed with the aim to increase hydraulic efficiency of the pump running as turbine. The impeller, volute casing and added draft tube are discussed.
Description
Citation
JAHN, J. Úpravy čerpadla pro provoz v turbinovém režimu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce zaměřené na problematiku použití čerpadel v turbínovém režimu. V následne diskusi student odpověděl na všechny otázky oponenta i jednotlivých členů komise k všeobecné spokojenosti tazatelů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO