Příprava slitiny s vysokou entropií cestou mechanického legování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá slitinami s vysokou entropií. V teoretické části je vysvětleno co jsou slitiny s vysokou entropií, čím jsou odlišné od konvenčních slitin, na základě jakých předpokladů je navrhováno jejich chemické složení a jaký nabízejí potenciál. Práce se také věnuje mechanickému legování a slinovací metodě SPS. V experimentální části je pak popsán postup přípravy tří slitin s vysokou entropií, které obsahují poměrově totožné množství Co, Cr, Fe, Ni a měnící se množství Ti. Slitiny byly připraveny mechanickým legováním a slinuty metodou SPS. Podstatnou částí této práce je charakterizace těchto tří slitin metodami EDS a XRD, doplněná měřením tvrdosti a provedením tahových zkoušek.
This thesis deals with topic of high entropy alloys. The teoretical part explains what are high entropy alloys, how are they different from conventional alloys, how is their chemical composition proposed and what potencial these alloys have. The experimental part describes procedures of preparation of three high entropy alloys witch consists of Co, Cr, Fe, Ni and Ti, where the concentration of all elements except Ti remains the same. These alloys were prepared via mechanical alloying and sintered by SPS process. Crucial part of this thesis is characterization of these three alloys with EDS and XRD supported by hardness measuring and tensile tests.
Description
Citation
GAMANOV, Š. Příprava slitiny s vysokou entropií cestou mechanického legování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (předseda) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Čelko, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Jaroslav Cihlář, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Sobotová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
* vlastní obhajoba diplomové práce * posudek vedoucího práce * posudek oponenta * odpovědi na dotazy oponenta * jakým mechanismem dochází ke vzniku skelné amorfní fáze v případě, že v materiálu je více složek * vysvětlení obr. 6.9 týkající se porozity * je možno při mletí prášku měřit teplotu * materiál mlecích těles a nádoby, došlo během mletí k opotřebení
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO