Návrh vysokotlakého výměníku tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh výměníku tepla pro ohřev zemního plynu v procesu těžby a následné úpravy. První část se věnuje samotnému zemnímu plynu, jeho vzniku, těžbě a způsobům úpravu. Jsou zde popsány technologie využívané pro nalezení samotného ložiska nebo procesy, kterými je z vytěženého plynu odstraňována voda, síra a pevné částice. Další část se zabývá typy výměníků tepla, které jsou nejčastěji používané v průmyslu. Jsou zde také popsány základní vztahy pro tepelně-hydraulický výpočet výměníku tepla. V praktické části byl proveden návrh samotného výměníku tepla. Pro tepelně-hydraulický výpočet byl použit celosvětově rozšířený software HTRI a při pevnostním výpočtu proběhl návrh v programu Sant´ Ambrogio dle normy ČSN EN 13 445.
The aim of the thesis is to design a heat exchanger for heating natural gas in the mining process and subsequent treatment. The first part describes natural gas itself, its origin, mining and ways of treatment. There are described technologies used for finding the deposits itself or processes by which water, sulfur and solid particles are removed from the extracted gas. The next section deals with the types of heat exchangers most commonly used in industry. There are also described basic relations for heat-hydraulic calculation of heat exchanger. In the practical part the heat exchanger itself was designed. World-wide HTRI software was used for the heat-hydraulic calculation and for strength calculation according to the standard ČSN EN 13445 was used sofware Sant´ Ambrogio.
Description
Citation
MARADA, P. Návrh vysokotlakého výměníku tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Martin Piskovský, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
1. Student prezentoval svou diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - Rešeršní studie problematiky těžby a úpravy zemního plynu - Tepelně-hydraulický návrh výměníku tepla - Pevnostní výpočet hlavních součástí výměníku tepla - Zpracování sestavného výkresu navrženého výměníku tepla 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: Popište osy na obrázku u první otázky oponenta. Dokázal byste schematicky nakreslit mezitrubkový prostor se segmentovými přepážkami. Student odpověděl na dotaz. Do mezitrubkového prostoru jste dal chladící vodu, zvykem je dávat chladící vodu do trubkového. Proč jste to tak udělal? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. Na mezitrubkové straně jste měl vyšší tlak než na trubkové straně. Z jakého důvodu jste tak učinil? Student odpověděl na dotaz. Proč se dělá předehřev zemního plynu před samotnou redukcí tlaku? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. Pro tepelně-hydraulický výpočet jste volil součinitele zanášení, z jakých zdrojů jste tyto hodnoty volil? Proč je součinitel na straně zemního plynu menší než na straně vody? Student částečně odpověděl na dotaz. Předkládané zadání tepelného výměníku bylo aplikováno pro nějakou společnost? Student odpověděl na dotaz. Znáte i další programy na tepelně-hydraulický výpočet tepelného výměníku? Student částečně odpověděl na dotaz. Typ výměníku byl zadán nebo jste si ho zvolil na základě rešerše? Dokázal byste určit nejkritičtější místo s ohledem na vznik trhlin na tepelném výměníku? Student částečně odpověděl na dotaz. 5. Student odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO