Vysokohodnotné síranové pojivo na bázi odpadních surovin

Abstract
Tématem disertační práce byla příprava vysokohodnotného síranového pojiva na bázi druhotných surovin. Za tímto účelem byla práce primárně zaměřena na laboratorní přípravu beta sádry z vybraného průmyslového sádrovce, návrh technologického postupu výroby a jeho ověření poloprovozními zkouškami. V dalším kroku se práce zabývala modifikací beta sádry vybraným souborem ztekucujicích látek. Vedle komerčních ztekucovačů bylo zkoušeno možné ztekucení beta sádry způsobem zvýšení hodnoty zeta potenciálu sádrové suspenze. Závěrem byl vyvinut ucelený komplex stavebních výrobků na bázi laboratorně a poloprovozně připravené beta sádry, sestávající ze sádrových omítek, tmelů, sádrového premixu a malých sádrových tvarovek.
The topic of this dissertation was the preparation of a high-quality sulphate binder based on secondary raw materials. For this purpose, the work was primarily focused on the laboratory preparation of beta gypsum from the selected industrial gypsum, the design of the technological process of production and its verification by pilot tests. In the next step, the thesis dealt with the modification of beta gypsum by a selected set of liquefiers. In addition to commercial dehumidifiers, the possible beta casting of beta gypsum was tested by increasing the zeta potential of the gypsum suspension. At the end, a complete complex of construction products was developed based on laboratory and semi-prepared beta plasters, consisting of gypsum plasters, mastics, gypsum premix and small plaster casts.
Description
Citation
HÁJKOVÁ, I. Vysokohodnotné síranové pojivo na bázi odpadních surovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c. - předseda, prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc. - místopředseda, prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc. - oponent, Ing. Štěpán Wagner, Ph.D. - oponent, doc. Ing. Karel Kolář, CSc. - oponent, Ing. Štěpán Bohuš - člen, Ing. Tomáš Fojtík, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D. - člen, doc. Ing. Karel Kulísek, CSc. - člen, doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D. - člen, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - člen, Ing. Zdeněk Jeřábek, CSc., MBA - člen, doc. Ing. Tomáš Klečka, CSc. - člen, doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc. - člen, prof. Ing. Rudolf Hela, CSc. - člen, prof. RNDr. Zdeněk Chobola, CSc. - člen
Date of acceptance
Defence
Přínos pro vědní obor lze spatřovat v ověření působení ? potenciálu ve smyslu Schulze-Hardyho pravidla a lyotropních řad na ztekucení síranových pojiv. Přínos pro praxi spočívá ve vypracování komplexního programu stavebních výrobků na bázi síranových pojiv. Otázky a odpovědi: • Otázka: Jak je dle zákona o odpadech označena „odpadní surovina“, která má další použití a vzniká jako nedílná součást výrobního procesu? Odpověď: Studentka správně vysvětlila pojem vedlejší produkt a prokázala znalosti související s touto problematikou. • Otázka: Jaké by bylo vaše doporučení na finální výběr plastifikátorů dle typu použití (finálního výrobku) • Otázka: Vidíte možnost užití Vámi získaných poznatků o výrobě sádrové tvarovky v praxi, a pokud ano, jak? V práci jsou uvedeny objemové hmotnosti sádrových tvarovek v závislosti na objemové hmotnosti – nesouhlasí závislosti – prosím vysvětlete. Odpověď: Doktorandka uvedla uspokojivé odkazy a prokázala orientaci v daném tématu a problematice. • Otázka: Proč nejsou uvedeny výsledky měření zeta-potenciálu? • Otázka: 1) Správnost údajů o době tvrdnutí i tuhnutí v hodinách a minutách? 2) Hodnoty přídržnosti – jaký byl podklad, jsou hodnoty příliš vysoké? Odpověď: 1) Údaje mají být správně v min : sec. 2) Zkoušeno na sádrové tvarovce, k výši hodnot nebyl další komentář. • Otázka: V práci je využita pro poloprovozní přípravu vzorků rotační bubnová sušárna. Jaké další technologie dehydratace dihydrátu síranu vápenatého CaSO4·2H2O jsou dostupné a využívané? Odpověď: Disertantka uvedla autoklávovou metodu pro ?-sádru + vařákovou metodu. • Otázka: Jaká je prahová hodnota ?-potenciálu? Odpověď: Uspokojivá • Otázka: 1) Chemikálie od firmy PENTA. 2) Primární plast. z cement. na sádru – posoudit vliv druhu materiálu pl. na ztekucení. Odpověď: 1) Není nutné uvádět, byla to chyba. 2) Bylo uvedeno v prezentaci, jaký druh plastifikátoru tam je.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO