Systém pro podporu porovnání algoritmů redukce šumu v audio signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem bylo vytvořit systém pro práci s audio signály, který je uživatelsky přívětivý, ale zároveň též připravený pro možnosti rozšíření. Program byl realizován knihovnou Qt v operačním systému Linux Ubuntu 7.4, programovacími jazyky byly C a C++. Dalším úkolem bylo demonstrovat funkčnost programu na metodách odšumování jednokanálových nahrávek řeči. Pro tento účel byly implementovány metoda spektrálního odečítání a metoda prahování spektrogramu, obě s využitím FFT. Součástí práce je teoretický rozbor implementace do GUI a implementovaných metod, částečný popis programu a jeho struktury, jak byla vytvořena, a návod k použití programu.
The main purpose is to create a system for working with audio-signal, which is user-friendly and ready for next expansion. The program is developed in the Qt library of the Linux Ubuntu 7.4 operating system with using of C/C++ language. Another purpose is to demonstrate the functionality of the program on simple channel speech. To this aim there are implemented algorithms of the spectral subtraction and of the spektrogram's tresholding with using of FFT algorithm. The parts of the work are the teoretical part of the GUI implementation and the implementation of denoising methods, a partial description of the program and his structure and instruction manual.
Description
Citation
BARTOŠ, J. Systém pro podporu porovnání algoritmů redukce šumu v audio signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO