Caravan Club

Abstract
Bakalářská práce přibližuje vývoj a proměny fenoménu organizovaného karavaningu na našem území od jeho počátků a rozmachu až po současnost. Z důvodu šíře zvoleného tématu v sledovaném období, od cca 70. let 20. století do roku 2019, se zaměřuji především na západní Čechy, konkrétně na Caravan Club Plzeň, jehož je má rodina dlouholetými členy. Součástí knihy jsou autobiograficky sepsané paměti Jana Valenty, který psal klubovou „Kroniku“ přibližně od roku 1980 do roku 2011, archivní fotografie a autorský text a výpisky narativních rozhovorů. Biografie karavanistů umožňují nahlédnout jednak na specifika tohoto fenoménu a podoby turistiky, ale také na fungování české společnosti v období tzv. normalizace i v následujících letech. Vlastní bádání jakožto „insidera-karavanisty“ a editace dostupného materiálu resultovalo v tištěnou knihu, která mapuje historický vývoj a proměny CC Plzeň z osobní perspektivy.
The bachelor thesis describes the evolution and changes of the phenomenon of organized caravaning in our country from its beginning and its boom to the present. Due to the breadth of the selected theme in the monitored period, from the 1970s to 2019, I focus mainly on Western Bohemia, specifically the Caravan Club Pilsen, of which my family is a member. Part of the book is the autobiographically written memory of Jan Valenta, who wrote the club “Chronicle” from around 1980 to 2011, archival photographs and authorial texts and narrative interviews. The caravanist's biographies allow us to look at both the specifics of this phenomenon and the form of tourism, as well as the functioning of Czech society in the period of so-called normalization and years after. The research as an “insider-caravanist” and the editing of available material resulted in a printed book that maps the historical development and transformations of CC Pilsen from a personal perspective.
Description
Citation
FIŠEROVÁ, B. Caravan Club [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Design
Comittee
doc. MgA. Mikuláš Macháček (předseda) MgA. Tereza Hejmová (člen) Mgr. Tomáš Javůrek, DiS. (člen) MgA. Jan Brož (člen) MgA. Petr Štěpán (člen) MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka přestavila na úvod bakalářský projekt – knihu o caravaningu v Čechách (k tématu má i osobní vztah). Po přečtení posudků vedoucího a oponentky padnul dotaz, co bude s knihou dál. I na základě posudků a komentářů chce studentka knihu dopracovat a pokusit se ji vydat. Jako sporné se jeví použití retro estetiky. Kombinace profesí autorky a grafické designérky studentce vyhovoval. Po diskuzi byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO