Energetické štítky elektrických spotřebičů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Ve své bakalářské práci jsem se zabýval energetickými štítky elektrických spotřebičů. Postupoval a řídil jsem se Zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, který v rámci přípravy ČR na vstup do EU zavádí v souladu s evropskou legislativou. Tento zákon a legislativa s ním spojená, znamená povinnost pro všechny výrobce elektrických spotřebičů uvádět energetické štítky na každém spotřebiči. Jako příklad uvádím vyobrazený energetický štítek. Na energetickém štítku jsou výrobky rozděleny do sedmi energetických tříd, podle něhož je třída A nejúspornější třídou a třída G nejméně úspornou. Na štítku jsou uvedeny i další údaje, jako jméno nebo obchodní značka výrobce, identifikační značka modelu spotřebiče používaná výrobcem nebo dovozcem a další. V práci jsem se zabýval postupy pro stanovení energetických tříd elektrických spotřebičů, formulací obecných postupů pro stanovení energetických tříd spotřebičů, definicí základních obecných vlastnosti a parametrů. Těchto poznatků je poté možno využít u jiných dosud neštítkovaných spotřebičů, určování energetických tříd bylo rozděleno do dvou skupin, buď je-li energetická třída vypočtena přímo ze spotřeby elektrické energie nebo je energetická třída počítána s ohledem na další veličiny. Byly zde vypsány i další důležité obecné na štítku uváděné údaje. Všech získaných poznatků bylo využito při aplikaci energetického štítku na dosud neštítkované elektrické spotřebiče konkrétně elektrické pekárny chleba. U těchto pekáren byly zvoleny referenční podmínky, při kterých byla elektrická spotřeba měřena. Byly zvoleny energetické třídy do, kterých jsme tyto spotřeby zařadily. Pro názornost byl vytvořen energetický štítek těchto pekáren.
In my bachelor's thesis I engaged in energy cards of electrical appliences. I acted and controled for Law number 406/2000Collection, for manage energy what frame preparation Czech Republic walk in European Union introduce in harmony with european legislature. This law and legislature in conjunction with law signify charge for all producer alectical appliences mention energy cards in the all appliences. I mention for example energy card. On the energy card are appliences distribute for seven energy class according to class A is the most of economy class and class G is least economy class. On the energy card mention next particulars, for example name or business symbol of producer, identity symbol of model applience use of producer or impporter and next. In my thesis I engaged progresses for determine energy class electrical appliences formation universal progresses for determine energy class appliences, define basic universal qualities and parameters. There are pieces of knowledge is possible take advantage of already non-cards appliences, determine energy classes divided for two groups. First group energy class is enumerace for consuption electric energy and second group energy class is enumerace with regard to next quantity. It was extract wrote next important and universal date on energy card. All pieces of knowledge took advantage of application energy card on non-card appliences factual home bakery of bred. At this home bakery of bred chaose reference conditions at what measured electrical consuption. I was set up energy class in what Iam put into its this consuption. For objektive was set up energy card this home bakery of bred.
Description
Citation
DIBLÍK, J. Energetické štítky elektrických spotřebičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci a v diskuzi odpověděl na většinu předložených otázek zadaných oponentem a vedoucím bakalářské práce i komisí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO