Průmyslová pekárna Herold Brno

Abstract
Téma bakalářské práce vychází z projektu, který byl zpracován v rámci předmětu AG035 Ateliér architektonické tvorby v 6. semestru bakalářského studia. Navrhovanou stavbou je výrobní objekt průmyslové pekárny pro firmu Herold, která chce svou výrobu více přiblížit k městu Brnu. Pozemek byl vybrán v lokalitě Horní Heršpice, na místě nevyužívaného průmyslového areálu tvořícího brownfield. Okolí je z části tvořeno průmyslovou zónou, plynule navazující na rezidenční zástavbu. Přístupová komunikace zvaná „K terminálu“ je zároveň dopravní tepnou kontejnerové přepravy pro nedaleké překladiště. Navrhovaný objekt se dělí na dvě hlavní části. Dominantní a jednodušší objem tvoří výrobní hala, jejíž dispozice zabezpečuje plynulý chod výrobního procesu. K ní přiléhá drobnější a členitější administrativní objekt se zázemím pro pracovníky. Snahou bylo respektování hranic pozemku, na jejichž směry komplex svým tvaroslovím reaguje. To by mělo do jinak chaotické zástavby vnést řád a plnohodnotně ji doplnit. Mezi výrobní halou a administrativní budovou, která lemuje hlavní ulici, je polouzavřené atrium tvořící klidovou zónu, kde jsou orientovány kanceláře a denní místnost. Kolem objektu je obslužná komunikace pro logistickou dopravu a parkování zaměstnanců. Nosná konstrukce je v celém objektu na principu ocelové rámové soustavy, doplněné podélným ztužením. Ta bude zakryta jednoplášťovou pochozí střechou na nosném trapézovém plechu. Většina jejich prvků bude v interiéru přiznaná a její modulace se bude projevovat i v exteriéru. Opláštění bude provedeno panely Kingspan v barvě bílé na administrativním objektu a v barvě tmavě šedé na objektu výrobním. Pro zjemnění formy kancelářské části, zaujímají většinu plochy pláště okenní výplně ze sklobetonových tvarovek vytvářejících lidské měřítko, před naopak nadlidským měřítkem objemu výroby. Interiér bude prosvětlený a vzdušný, pro pozitivní vliv na pracovníky. Na nároží se bude dále nacházet schodiště vedoucí na střešní terasu.
The subject of the bachelor thesis is based on project that has been processed within the subject AG035 Architectural design of the 6th semestr of Bachelor’s degree. The proposed building is a production facility of an industrial bakery for a Herold company that wants to get production closer to the city of Brno. The land was selected in the area of Horní Heršpice in the place of unused brownfield industrial area. The surrounding area is partly an industrial zone, continuosly connected to a residental area. „K terminálu“ access road is at the same time an importnant conection for a nearby transhipment. The proposed object is divided into two main parts. Dominant and simpler is the production hall, whose sisposition ensures the smooth production process. The smaller and more structured administraion building connects to it workers' background. The endeavor was to rexpect boundaries of the plot in whose directions the complex reacts with its morphology. This should bring into order otherwise chaotic buildings and fully complement it. Between the production hall and office part is the half closed atrium, forming the rest zone where the offices and rest room are oriented. Around the complex is logistic comuniction and staff parking. The loadbearing structure is on the principle of steel frame system supplemented by longitudinal bracing. It will be covered by warm flat roof on the trapezoidal sheet. Most of their elements will be admitted in the interior and its modulation will be reflected in the exterior. The cladding will be done in Kingspan panels in white on an administrative object and dark gray on a production hall. In order to soften the form of the office part, most of the surface is made from window glassblocks. This should improve the human scale appearance on the contrary the superhuman scale of the production hall. Interior will be illuminated well and airy, for a positive influence on workers. On the corner there will be a staircase to a walkable roof.
Description
Citation
ŠEBELA, V. Průmyslová pekárna Herold Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Ing.arch. Miloš Klement - předseda, doc. Ing. arch. Naděžda Menšíková, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - tajemník, Ing. arch Jakub Kotek - člen, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - člen, Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student Vojtěch Šebela seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací ~Průmyslová pekárna Herold Brno~ reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO