Konstrukce stojanu pro filamenty v cívkách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je vyvinout stojan na cívky filamentu s minimálním odporem při odvíjení, který eliminuje zadrhnutí vlákna a počítá množství odvinutého materiálu. Stojan je určen pro cívkový filament v hmotnostním rozsahu 250 g až 2,5 kg. Dále je cílem, aby stojan byl univerzální a použitelný pro různé 3D tiskárny. Problém je řešen tak, že na základě rozboru použitelných koncepcí je zvolena nejvhodnější koncepce pro daný problém. Práce obsahuje přehled poznání podstatných faktů týkajících se stojanů, odvíjení a 3D tisku. Následně jsou klíčové problémy analyzovány na bázi bilancování výhodnosti možných variant koncepce. Zvolená koncepce je vyřešena konstrukčně po částech, které nakonec tvoří funkční celek a zkompletovaný výrobek. Výsledkem je kompletní návrh stojanu v podobě písemné práce, výrobní dokumentace a zhotoveného výrobku. Funkce stojanu byla ověřena testováním. Práce je tak přínosná z hlediska rozšíření povědomí o problematice stojanů, identifikování problémů 3D tisku spojených se stojanem na cívky, vytvoření návrhu a hotového výrobku pro použití při tisku. Návrh je celý koncipován pro výrobu pouze jednoho kusu.
The aim of this bachelor thesis is to develop a stand for filament spools with minimal unwinding resistance, which eliminates stitching of filament and calculates the amount of unwound material. The stand is designed for a spool filament in the weight range of 250 g to 2.5 kg. Furthermore, the goal is to make the stand universal and usable for various 3D printers. The problem is solved by selecting the most appropriate concept for the problem based on the applicable concept analysis. The work contains an overview of the essential facts concerning stands, unwinding and 3D printing. Subsequently, the key issues are analysed on the basis of balancing the benefits of the possible variants of the concept. The chosen concept is solved in structural parts, which ultimately form a functional unit and a completed product. The result is a complete stand design in the form of written work, production documentation and manufactured product. The stand function has been verified by testing. The work is beneficial in terms of expanding awareness of rack issues, identifying 3D printing problems associated with the spool stand, designing and finished products for use in printing. The design is entirely designed to produce only one piece.
Description
Citation
BEZDĚK, P. Konstrukce stojanu pro filamenty v cívkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. Milan Omasta, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci. Vedoucí přečetl posudek. Oponent přečetl posudek. Otázka oponenta 1: Jak vypadal původní koncept vážení filamentu pomocí tenzometru y pohledu měřicího szstému, použitého tenzometru, propojeni s tiskárnou/pc? - zodpovězena Otázka oponenta 2: Proč je filament vážen, když mnoho slicerů a 3d tiskáren používá pro měření spotřeby filamentu spíše délku a průměr? Je přesnost vážení dostatečná? - zodpovězena Roupec: Jaká je výpočetní metoda při navržení odporu odvíjení ložisek? -- Odpovězeno Jak se naklápí osa v domcích? -- Odpovězeno Omasta: Je náklon nepřesnost výroby? - Odpovězeno Svoboda: Je velikost domků ložisek/uložení adekvátní cívce 2.5 kg? – částečně - Odpovězeno Hlasování o splnění cílů: 1 proti, 5 pro.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO