Letové výkony lehkého letounu kategorie STOL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit vliv jednotlivých částí zvoleného letounu na jeho aerodynamiku a shrnutí možných směrů úprav letounu s ohledem na zvýšení jeho cestovní rychlosti při zachování vlastností STOL. První část práce se zaměřuje na popis konstrukce zvoleného letounu a na jeho legislativní zařazení do kategorie. Následuje teoretická část věnující se základním pojmům mechaniky horizontálního letu, vzniku odporu a jeho druhům. Praktická část obsahuje zhodnocení vlivu jednotlivých částí na odpor letounu, jejich možné směry úprav a výsledné shrnutí ovlivnění letových výkonů při použití upravených částí. V závěru jsou s ohledem na cestovní rychlost vyhodnoceny výsledky porovnávající původní konfiguraci letounu s letounem upraveným a pro upravenou variantu jsou shrnuty její dopady na vlastnosti STOL.
The aim of this bachelor thesis is to evaluate effect of individual parts of the selected aircraft on its aerodynamic characteristics and to summarize possible directions of aircraft modifications with taking into account increasing its cruising speed while maintaining STOL performances. The first part of this thesis is focused on the description of selected aircraft construction and its legislative categorization. Then follows the theoretical part describing the basic terms of horizontal flight mechanics, the creation of drag and drag types. The practical part contains the evaluation of the drag influence for individual aircraft parts, their possible directions of improving and the final summary how the modified parts influence flight performances. In conclusion they are results comparing the original aircraft configuration with the modified one with taking cruising speed into account. For the modified version there is an evaluation of its impact on the STOL performances.
Description
Citation
KOUDELKA, J. Letové výkony lehkého letounu kategorie STOL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen) Ing. Jan Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. František Vaněk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci a následně odpověděl na otázky oponenta ke spokojenosti komise. Komise ocenila úroveň odbornosti práce bez předchozího vzdělání v oblasti. V následné diskusi student reagoval hlavně na otázky týkající se vlivu navrhovaných změn na vlastnosti a výkony letounu. Komise hodnotila obhajobu závěrečné práce A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO