Využití řas pro produkci biomasy a bioproduktů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená bakalářská práce je zaměřena na seznámení se s využitím řas k produkci biomasy a bioproduktů. Úvodní část práce je věnována taxonomickému rozdělení řas a základnímu shrnutí charakteristik jednotlivých skupin řas. Další část práce je věnována bioproduktům, které jsou získávány kultivací řas a jsou rozebrány možnosti dalšího zpracování těchto bioproduktů včetně jejich využití pro energetické účely. U kultivací je důraz kladen na moderní směry v této oblasti, tj. na možnost použití odpadních produktů v kultivačním procesu. V další části práce jsou rozebrány technologické parametry kultivace, jejich vlivy na růst a složení biomasy a produkci žádaných produktů. V další kapitole jsou shrnuty používané typy kultivačních bioreaktorů, v nichž dochází v kontrolovaném prostředí k růstu biomasy. Poznatky získané a shromážděné při tvorbě práce jsou dále diskutovány a shrnuty v závěru práce.
Submitted bachelor thesis is focused on description of use of algae for biomass and bioproducts production. The first part of the thesis is devoted to the taxonomic classification of algae and a basic summary of the characteristics of the different algal groups. The next part is aimed at bioproducts, which are obtained by algae cultivation and possibilities of further processing for energy purposes are also described. As for the cultivation, the emphasis is on modern methods in this area, i.e. on the possibility of using waste products in the culture process. In the next part, technological parameters of cultivation are discussed, for instance effects of technological parameters on growth and composition of biomass and production of desired products. The next chapter summarizes types of used culture bioreactors in which the growth of biomass occurs in a controlled environment. The information obtained and collected in the thesis is further discussed and summarized in the conclusion.
Description
Citation
SLONEK, J. Využití řas pro produkci biomasy a bioproduktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
1. Student prezentoval svou bakalářskou práci. Prezentace obsahovala následující body: - analýza předmětného problému - představení problematiky technologie - představení konstrukčních řešení - zhodnocení výsledků 2. Oponent přečetl posudek a dotazy. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k bakalářské práci: Co je to eukaryotický a prokaryotický typ buňky. Jak je míněno snížení uhlíkové stopy spalováním řas. Jak je prostorově náročná požadovaná průmyslová produkce řas. Definujte smyk v řase a jak se projeví při konstrukci reaktoru. Existuje možnost matematicky modelovat růst řas. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO