Analýza rizik provozovaného vyvrtávacího stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu rizik u horizontálního vyvrtávacího stroje WH 80. Mezi další části práce patří rešerše právních předpisů Evropské unie a České republiky, vztahujících se ke zmiňovanému strojnímu zařízení, ale i bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Dále pak obsahuje seznam, aktuálně platných, harmonizovaných norem pro vyvrtávací stroj. Analýza rizik byla vypracována s přihlédnutím k aktuálně platné harmonizované normě ČSN EN ISO 12100:2011. Byl vypracován seznam nebezpečí u vyvrtávacího stroje a pro přehlednost byla jednotlivá nebezpečí zařazena k částem stroje, u kterých se vyskytla. Z právním předpisům byly zmíněny podstatné pasáže, které se vztahují k vyvrtávacímu stroji nebo k činnosti s ním spojených. U harmonizovaných norem byl stručně napsán jejich předmět.
Bachelor thesis is focused on risk analysis for boring machine WH 80. Other part is solving literature review of EU regulations and regulations of Czech Republic focused on mentions machinery and health and safety at work. Contains summary of harmonised standards in forces for boring machine. Harmonized standard ČSN EN ISO 12100:2011 was take into consideration during elaborate of risk analysis. Contains summary of hazard at boring machine. For clarity was single hazard classify to right segment. From regulations was mention that parts which are connected to boring machines and work with them. All harmonised standards were described in brief.
Description
Citation
KONEČNÝ, A. Analýza rizik provozovaného vyvrtávacího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Houška, Ph.D. (člen) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. Daniel Zuth, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student představil svojí BP na téma "Analýza rizik provozovaného vyvrtávacího stroje". Podrobně popsal analyzovanou vyvrtávačku. Dále popsal analýzu rizik ve 3 krocích: blokový diagram stroje, identifikace nebezpečí, odhad počátečního rizika. Popsal postup tvorby blokového diagramu na základě fotodokumentace stroje (výkresy nebyly dostupné). Dále podrobně popsal historii normalizace v oblasti a požadavky platných norem. Na závěr shrnul výsledky BP a zmínil, že se mu nakonec povedlo zajistit z externího zdroje výkresovou a průvodní dokumentaci stroje, která na fakultě nebyla dostupná. Na otázku oponenta reagoval student tak, že výměna stroje není za předpokladů dodržování bezpečnostních zásad nutná. Naopak jej díky jednoduchosti považuje za vhodný pro výuku a občasný provoz v podmínkách fakulty.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO