Analýza využití programu 3D slicer pro výpočtové modelování v biomechanice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předkládaná bakalářská práce se zabývá freewarovým programem 3D Slicer a jeho využitím pro oblast biomechaniky. Úvodní část je věnována seznámení s programem, jeho možnostmi a funkcemi a stručnému vysvětlení pojmů výpočetní tomografie a magnetická rezonance. V následující kapitole je detailně předvedeno modelování konkrétního objektu z dodaných CT snímků pomocí tohoto softwaru, popsány funkce použitých nástrojů a porovnání modelů geometrií v závislosti na zvoleném rozsahu stupňů šedi v programu Gom Inspect. Poslední částí této práce je import 3D Slicerem vygenerovaných modelů geometrie kostí femur a pelvis do MKP platformy ANSYS Workbench, jejich preprocessing, následné zatížení femuru a vyhodnocení výsledků.
This thesis deals with a freeware program called 3D Slicer and its usefulness in the area of biomechanics. The introduction part describes the scope of the program and its functions. The next chapter shows a step-by-step modelling of a bone geometry using CT images and a comparison of geometries of bones created with different grayscale level using a program Gom Inspect. The last part focuses on importing geometries created in 3D Slicer, specifically femur and pelvis, into FEM platform ANSYS Workbench for preprocessing and defining femur’s stress and deformation characteristics.
Description
Citation
KRATOCHVÍLOVÁ, H. Analýza využití programu 3D slicer pro výpočtové modelování v biomechanice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vosynek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Posluchačka představila komisi svou bakalářskou práci. Dále odpověděla na všechny otázky oponenta a dalších členů komise: Kolik stupňů šedi může mít CT snímek? Proč byl femur ve výpočtovém modelu uvažován jako dutý? Má to vliv na vypočtené napětí? Na základě čeho byla stanovena zatěžující síla u výpočtového modelu femuru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO