Koncepční návrh terénní buggy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je sestavení návodu pro konstrukci terénní buggy. Jedná o rešerši použitých řešení, avšak nechybí zde ani výpočty klíčových komponent. Práce je rozdělena do pěti hlavních částí. V první části je provedena rešerše komponent závodního vozidla a jsou zde uvedeny některé vztahy pro výpočet důležitých parametrů. Dále se jedná o rozmístění a rozměry základních komponent a rámu. V tomto okruhu je také řešeno uložení motoru. Třetí okruh této práce je věnován výpočtu potřebné hnací síly vozidla a parametrů brzdového systému s ohledem na zvolené pohonné ústrojí. V závěru je rozebraná koncepce zavěšení, odpružení a tlumení s přihlédnutím na příznivou kinematiku systému.
The aim of this bachelor thesis is to create instruction for the construction of a terrain buggy. It’s research of used technology, but there are also key components calculation included. The thesis is divided into five parts. In the first part, there is a research of the components of the racing vehicle and there are some equations for calculation of important parameters. Furthermore, there is layout and dimension of main components and the frame. In this part is also solved storage of the engine in the frame. The third part is devoted to the calculation of the necessary driving force of the vehicle and the parameters of the braking system. The following section discusses the concept of suspension and damping with respect with favourable kinematics of the system.
Description
Citation
RICHTER, V. Koncepční návrh terénní buggy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Vančura, Ph.D. (člen) Ing. Petr Hejtmánek, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí bakalářskou prací (zadání, cíle, řešení, výsledky a závěr). Následovala část, kdy byly zodpovězeny otázky oponenta uvedené v Oponentském posudku. Dále byly položeny otázky k bakalářské práci: - Prováděl jste rešeršní studii poměru rozvoru ku rozchodu u vozidel s obdobnou koncepcí? - Proč jste zvolil umístění tlumící jednotky tak, jako máte řešeno v případě Vašeho návrhu? - Co znamená poměrné zpomalení? - Počítal jste při výpočtu s prokluzem kol?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO