Posouzení možností úspor vody v ocelářském průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce posuzuje možnosti úspory vody v ocelářském průmyslu a jednotlivé metody, které v procesu výroby oceli snižují vodní stopu. Nejprve je představena současná situace v ocelářském průmyslu a klasifikován problém nadměrné spotřeby vody. Následně je věnována největší část práce sestavení univerzálního postupu aplikovatelného v kterémkoliv z ocelářských podniků. Tento postup se skládá z analytických modelací a charakteristik konkrétních úsporných metod. Výsledky jsou zpracovány do tabulky, která obsahuje jejich podrobný vliv na celý výrobní proces.
This bachelor thesis assesses possibilities for a reduction of water consumption in the steel industry and individual methods reducing water footprint in the whole process of steel making. At the beginning, the current situation of the steel industry is introduced and the problem with excessive water consumption classified. The biggest part of this thesis is then dedicated to the construction of universal procedure which can be applied in any steel plant. This procedure consists of analytical models and the specification of individual water-saving technologies. The results are compiled in a table containing the detailed influence on the whole manufacturing process.
Description
Citation
BOHUNSKÝ, T. Posouzení možností úspor vody v ocelářském průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student prostřednictvím ústní prezentace seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce. Následně student zodpověděl všechny otázky oponenta. Další doplňující otázky k bakalářské práci byly: 1) docent Katolický: Zda vzniká změnou chlazení snížení produkce a jak velké? - profesor Štětina: vyjádřil nesouhlas se studentovou odpovědí na odpověď docenta Katolického 2) profesor Štětina: jak rychle se u takto běžného stroje se pohybuje rychlost lití? 3) profesor Štětina: Dá se pro ocelářský průmysl používat mořská voda? - doplnění - používá se obyčejná pitná voda, nebo musí dojít k její upravení před prvním využití? 4) docent Katolický: cyklus je uzavřený a ztráty tam nejsou, je tomu opravdu takto? - doplnění profesorem Štětinou - když se voda stříká na tento povrch, kolik této vody se ztratí? 5) doktor Krejčí: turbínová jednotka pro obnov tlaku: požadoval vysvětlení věty v bakalářské práci
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO