Návrh přípravku pro měření kritického napětí ztráty stability tenkostěnných L-profilů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se věnuje ztrátě stability tlakem namáhaných tenkostěnných hliníkových pro-filů, které tvoří významnou součást leteckých konstrukcí. Tyto profily se testují zkouškou tla-kem, pomocí které se zjišťuje kritická síla. Zkouška tlakem může být ovlivněna vícero faktory, které zpravidla souvisí s uchycením vzorku do stroje. Cílem práce je navrhnout přípravek, kte-rý bude sloužit k upnutí vzorku do testovacího stroje a zlepšení výsledků zkoušky.
Bachelor’s thesis deals with the loss of stability of axially loaded thin-walled aluminium profi-les, which make up an important part in the aircraft structures. The loss of their stability is tes-ted by the compression test, which is used to determine the buckling load. Compression test may be influenced by many factors, which are related to the fixing to the testing machine. The aim of the thesis is to design a fixture, which would fix a specimen to the testing machine and improve the results of the test.
Description
Citation
POLČÁK, M. Návrh přípravku pro měření kritického napětí ztráty stability tenkostěnných L-profilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen) Ing. Jan Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. František Vaněk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci a následně odpověděl na otázky oponenta ke spokojenosti komise i oponenta. V následné diskusi, která volně přešla do odborné rozpravy, student reagoval hlavně na otázky z oblasti stability štíhlých prutů, jejich výpočtů a uchycení. Komise hodnotila obhajobu závěrečné práce A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO