Spalovací motory s prodlouženou expanzí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Úvodem je v práci uvedena stručná historie motorů s prodlouženou expanzí. Následně je rozebrána termodynamika ideálních oběhů s prodlouženou expanzí, která je porovnána s ideálním Ottovým oběhem. Práce se dále zabývá některými konstrukčními řešeními dosažení prodloužené expanze u spalovacího motoru. V práci jsou dále uvedeny vybrané motory s prodlouženou expanzí od předních světových výrobců. V závěru jsou v bakalářské práci řešeny systémy s variabilním kompresním poměrem.
At the beginning there is a short history of over-expanded engines. Subsequently, the thermodynamics of ideal over-expanded cycles are analysed and compared with the ideal Otto cycle. The thesis also deals with some design solutions for achieving over-expansion in an internal combustion engine. In the thesis there are also selected over-expanded engines from leading world carmakers. At the end the thesis deals with systems with variable compression ratio.
Description
Citation
NOVOTNÝ, P. Spalovací motory s prodlouženou expanzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vančura, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Študent zoznámil odbornú komisiu so svojou bakalárskou prácou (zadanie, ciele, riešenie, výsledky a záver).Následne zodpovedal otázky oponenta uvedené v oponentskom posudku. Ďalšie doplňujúce otázky k bakalárskej práci boli: -využitie uvedených ideálních cyklov v praxi -millerův cyklus -
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO