Konstrukce simulátoru oka a kontaktní čočky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem simulátoru pro výzkum kontaktu oka a kontaktní čočky. Výsledkem je konstrukční řešení modulu tribometru v konfiguraci pin-on-ring, který umožňuje přímé pozorování kontaktu. V rámci práce byla provedena rešerše existujících zařízení, na jejímž základě byla zpracována tři koncepční řešení. Z nich pak bylo vypracováno finální řešení. Výsledné zařízení umožňuje simulovat podmínky blížící se skutečnému lidskému oku a najde tak využití při vývoji mazacích roztoků a kontaktních čoček.
The aim of this bachelor thesis is a design of an eye-lens simulator. Tribometer module in pin-on-ring configuration was designed to allow direct observation of a contact zone. The survey of existing tribometers was conducted as a part of the thesis, based on which, three concept solutions were suggested. Final solution of the module was chosen and designed based on the concepts. The apparatus enables to simulate conditions of real human eye so it could contribute to a contact lens research and eye lubrication solution development.
Description
Citation
ŠPAČEK, M. Konstrukce simulátoru oka a kontaktní čočky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Strecker, Ph.D. (člen) Ing. David Nečas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Dotaz: 1)Jak velká normálová síla je potřebná pro vyvození kontaktního tlaku 3,5kPa v kontaktu modelu oka/kontaktní čočky a prstence? Pokud budeme uvažovat hodnoty součinitele tření v kontaktu dle Naitna a Jianga (u -0,045 – 0,308), jaká bude velikost třecí síly v kontaktu? - zodpovězeno 2)Při výběru výsledné varianty zařízení v kapitole 4.4 uvádíte jako jednu z hlavních výhod koncepce pin-on-ring možnost implementace modulu do stávajícího zařízení, aniž by bylo nutné měnit zatěžovací mechanismus a snímače. Jsou snímače použité ve stávajícím zařízení vhodné pro měření normálové a třecí síly při experimentech za podmínek uvedených v předchozí otázce? - zodpovězeno 3)Popište postup demontáže zařízení při jeho čištění. – zodpovězeno Doc.Vrbka – Nepřemýšlel jste o jednodušší konstrukci prstence? – zodpovězeno Neuvažoval jste změnu materiálů? – zodpovězeno Průměr čoček? – zodpovězeno Doc. Paloušek - Jak kontaktní tlak ovlivní konstrukci? Jaká míra házení může být, aby neovlivnila tlak? – zodpovězeno Ing.Strecker Ph.D. - Jak probíhá zatěžování? – zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO